Mordet på Malin Lindström

Leif GW om nytt spår som kan lösa 24 år gammalt mord

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Bunden med eltejp, gömd under granris, utan trosor. Död.

Med hjälp av ny dna hoppas åklagaren nu kunna fälla 16-åriga Malin Lindströms mördare – som gått fri sedan 1996.

Men Leif GW Persson, som riktat kraftig kritik mot polisutredningen, är skeptisk:

– Det är alldeles åt helvete onödigt hur det här har gått till.

Med uppsprättade jeans och sju knivhugg i ryggen. Så hittades till slut 16-åriga Malin Lindström från Örnsköldsvik år 1996. Hon hade då varit försvunnen i ett halvår, sedan den kväll hon tog bussen till sin kompis i Husum men aldrig kom fram.

En 19-årig man, som ändrat sin berättelse om kvällen många gånger, dömdes för mordet i tingsrätten 1998, men friades i hovrätten senare samma år. Bland annat ansågs dna-spåren för svaga med dåtidens teknik.

Men nu har NFC, Nationellt forensiskt centrum, lyckats med en ”sensationell upptäckt”, säger överåklagare Mats Svensson till tidningen Allehanda, som under morgonen avslöjade genombrottet.

– Det är ett otroligt intressant läge som uppstått i och med NFC:s framgång med att få fram en sökbar dna-profil. Tack vare det håller jag nu på med ett av de mest intressanta resningsärendena på länge, säger Svensson, som leder förundersökningen i hopp om att Högsta domstolen ska ta upp fallet igen.

Vill utreda spermaspår

De starkare dna-spåren man nu lyckats ta fram kommer från en spermafläck på en tröja som Malin bar när hon hittades. Men enligt Leif GW Persson, professor i kriminologi, kommer fyndet inte att räcka.

Sedan år 2010 finns ingen preskriptionstid för mord i Sverige. Men om den misstänkte var under 21 år när brottet begicks blir mordet preskriberat efter 15 år.

Malin Lindström.
Malin Lindström.
Polisens avspärrningar vid mordplatsen.

Högsta domstolen måste nu ta ställning till om brottet är preskriberat när det gäller den misstänkte, som ska ha varit 18 år när dådet begicks.

– Med lagstiftningen som var vid den tidpunkten är det här preskriberat, säger Leif GW Persson tvärsäkert.

GW: ”Alldeles åt helvete”

Överåklagare Mats Svensson är medveten om svårigheterna, men kommer att hävda preskriptionsavbrott eftersom den misstänkte varit häktad och åtalad. Något Leif GW Persson är skeptisk till.

– Nej, glöm det. Högsta domstolen kan inte besluta om lagändringar, det här är ett nedlagt ärende. Det finns väldigt övertygande detaljer om att den misstänkte är skyldig, så det är alldeles åt helvete onödigt hur det här har gått till.

Platsen där Malin Lindström hittades.

Leif GW menar att utredningen brustit på flera punkter och beskyller Sven-Åke Christianson, minnesexpert som bland annat varit i blåsväder för turerna kring Sture Bergwall och i Kevin-fallet, för haveriet.

”Det här är ett mord som skulle ha klarats upp, de hade rätt man”, har GW tidigare sagt, något han står fast vid i dag.

– Det ställdes frågor under rekonstruktionen i stil med ”om du skulle ha gjort det, hur skulle du då ha gått tillväga?” och liknande, samtidigt som han fick förklarat för sig hur brottet hade gått till. Mordet är uppklarat men de ställde till det på grund av det här, säger GW.

Pappan: ”Fantastiskt”

Överåklagare Mats Svensson menar att det finns flera anledningar till resning. Inte minst då en testning av den nyframtagna dna-profilen skulle kunna påvisa en annan mördare.

Och för Malins föräldrar lever hoppet ännu efter den tragiska händelsen.

– Fantastiskt. Nu kanske alla kan få veta vem som mördade vår dotter, säger pappa Rune Lindström till Allehanda.

 

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ung ortsbo dömdes – men friades i hovrätten

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Malin Lindström

Örnsköldsvik

Mord

Leif GW Persson

Högsta domstolen

Brott

NFC, Nationellt forensiskt centrum