Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

S-topparna vill bygga nya kärnkraftverk: ”Vi riskerar att bli ett fattigt land”

Uppdaterad 2021-02-19 | Publicerad 2021-02-15

Sveriges elproduktion har sedan årsskiftet blivit en het fråga i och med nedstängningen av Ringhals 1 och stigande elpriser.

Men nu har tre S-toppar kommit med en möjlig lösning – bygg ut kärnkraften.

– Besluten kring det här måste fattas i dag, för det tar tid att bygga kärnkraft, säger Hans Hoff (S), riksdagsledamot.

Vinterkylan håller Sverige i ett järngrepp som aldrig tycks släppa. Samtidigt stängde en av landets kärnkraftsreaktorer ner vid årsskiftet.

Det här har resulterat i elbrist och höga elpriser.

Men den senaste tidens problem på elmarknaden kan bli den svenska elmarknadens vardag inom några år.

Elen från norr tar slut

Region Norrbotten kom under förra året ut med en rapport där de hävdar att södra Sverige inte längre kommer kunna räkna med att få mer el från Norrbotten och Västerbotten, eftersom överskottet därifrån inte kommer vara att räkna med efter 2028.

Att elöverskottet i norr kommer minska beror framför allt på stora industriella satsningar som till exempel LKAB:s satsning på en fossilfri gruvdrift som beräknas kräva hela 55 terawatt-timmar per år. Det motsvarar ungefär en tredjedel av all den el som produceras i Sverige varje år i dag.

Södra sverige är beroende av norrlands elproduktion. Förra året skickades nämligen överbliven el som motsvarar 5,3 kärnkraftsreaktorer från Sveriges två norra elområden till de två södra.

Hans Hoff (S), Adnan Dibrani (S) och Sara Heikkinen Breitholtz (S).

Sossarna: ”Bygg kärnkraft”

Som en möjlig lösning på det här problemet har nu de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Hans Hoff, Adnan Dibrani och Sara Heikkinen Breitholtz lagt fram en motion i riksdagen: bygg ut kärnkraften.

– De stora företagen vi har i vårt land ska vi vara väldigt stolta över. Men företagen är ofta globala och kan lägga sina satsningar i andra länder om inte elproduktionen kan säkras – något som skulle få förödande konsekvenser för Sverige, säger Hans Hoff och forsätter:

– Vi riskerar att bli ett mycket fattigt land om 20 år, säger han.

Kärnkraftverket Forsmark.

På en effektiv dag producerar Sveriges sol- och vindkraft omkring 30 procent av Sveriges elektricitet. Men när det inte blåser och solen inte syns producerar de bara runt en procent. Och enligt Hans Hoff är det svårt att utöka Sveriges vattenkraft ytterligare.

Få alternativ

Det skulle teoretiskt sett gå att importera elektricitet. Men det är oklart hur det ser ut i praktiken.

– Ett alternativ är att ett annat land bygger ut sin elproduktion, men då kommer vi kanske få förlita oss på andra länders kol- och oljekraftverk. Då är de här miljösatsningarna som görs inom industrin gjorda i onödan, säger Hans Hoff.

Han menar att det enda alternativet som då består är kärnkraft, men den kärnkraft som finns kvar i dag, sker i reaktorer som börjar bli för gamla för att använda.

Hoff menar att man skulle kunna bygga nya reaktorer på till exempel Ringhalsområdet och Forsmarksområdet. Något som skulle snabba på byggnationstiden då dessa platser redan är godkända för den här typen av verksamhet.

– Det är många politiska utspel i den här frågan. Men vi vill att partierna sätter sig ner och diskuterar den här frågan, säger Hans Hoff.

Går emot opinionen

Opinionen kring den svenska kärnkraften har svängt kraftigt genom åren enligt Ulrika Andersson, forskare och biträdande föreståndare på SOM-institutet som mätt kärnkraftsopinionen i Sverige sedan 1980-talet.

Sedan Fukushimaolyckan 2011 har majoriteten varit för att avveckla kärnkraften.

– Där ser det lite olika ut i olika partier och det kan vi se i den svenska opinionen i allmänheten också, att det finns en tydlig partipolitisk koppling. Om man sympatiserar med partier till höger så är man betydligt mer benägen att vilja behålla kärnkraften. Jämfört med om man sympatiserar med partier till vänster, då är man inte benägen att vilja behålla kärnkraften, säger Ulrika Andersson.