Bidenorder vill göra det lättare att rösta

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Joe Biden vill göra det lättare att rösta. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s president Joe Biden vill göra det lättare att rösta. Arkivbild.

NYHETER

Sedan Donald Trump förlorade USA:s presidentval i november 2020 har republikanska politiker runt om i landet försökt begränsa rösträtten.

Nu har efterträdaren Joe Biden svarat med en presidentorder.

Hittills i år har över 250 förslag som gör det svårare att rösta lagts fram i sammanlagt 43 delstater, uppger Vita huset med hänvisning till siffror från tankesmedjan Brennan center för justice. Det är mer än sju gånger så många sådana förslag som under samma tidsperiod förra året.

Som svar undertecknade Joe Biden på söndagen ett presidentdekret som ska göra det lättare att rösta.

– Låt folket rösta, sade presidenten.

Blodiga söndagen

Undertecknandet sker på ett symboltungt datum. Den 7 mars är årsdagen för "blodiga söndagen" i Selma i sydstaten Alabama, då polis 1965 gick till attack mot medborgarrättsaktivister som protesterade mot lagstiftning som gjorde det svårare för svarta att rösta.

Dekretet ger enligt Vita huset federala myndigheter i uppdrag att hjälpa delstaterna registrera väljare och att förbättra tillgången till valinformation. Det ska också bli lättare för amerikaner utomlands att rösta.

– Vår nation bevittnade precis en makalös attack på Kapitolium. Och vi är mitt i en ström av nya aggressiva attacker på rösträtten, sade en talesperson för Vita huset tidigare under söndagen.

Politisk dragkamp

Rösträttsfrågor är sedan lång tid en dragkamp i USA:s inrikespolitik. Högre valdeltagande missgynnar normalt Republikanerna, som anklagas för att försöka försvåra för framför allt de minoritetsväljare som i högre utsträckning röstar på Demokratiska partiet.

Trumps valförlust har emellertid inte bara resulterat i förslag som försvårar röstande. Hittills under 2021 har också fler än 700 förslag för att underlätta tillgång till valurnorna lagts fram på delstatsnivå, enligt Brennan center for justice.

Publicerad: