Brandkaos i Eskilstuna – tre unga män gripna

Först tros någon ha ringt in ett falsklarm om en beväpnad man.

En minut senare började det brinna i staden.

Även polisen attackerades i brandkaoset med brottsplatser över hela Eskilstuna.

Tre män i 20-årsåldern greps i natt för misstänkt inblandning.

Kaoskvällen i Eskilstuna började med en inringare som larmade om en beväpnad man som synts i Torshälla. Samtidigt som polisen åkte på det larmet började det brinna i staden. Och det fortsatte att brinna på plats efter plats i två timmar.

I takt med att larmen om bränder haglade kallades förstärkning in från andra städer, räddningstjänsten fick åka i skytteltrafik från brand till brand och polishuset sattes under bevakning.

Tre män anhållna i natt

Under tiden cirkulerade en polishelikopter över staden. Klockan 00.23 greps tre män i 20-årsåldern misstänkta för försök till grov skadegörelse – efter en drygt två timmar lång jakt på de ansvariga för tumultet i staden.

Men polisen flaggar för att fler gripanden kan vara att vänta.

– De gripna är initialt misstänkta för branden på Skiftingegatan klockan 23.27. Sedan får utredningen visa om de kan knytas till ytterligare bränder eller om fler personer är inblandade, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid RLC i polisregion öst.

Männen anhölls vid 02-tiden under natten som skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse. De har förhörts under natten och kommer förhöras ytterligare under måndagen.

Brottsrubriceringarna för de tre kan eventuellt växa till mordbrand beroende på vilka egendomsskador som har uppstått, och sabotage mot blåljusverksamhet.

Totalt handlar det om ett tjugotal olika larm om bränder runt om i Eskilstuna med omnejd. Det kom också larm om brand i en byggnad, men även den branden visade sig vara en bil när man kom fram.

Vid 04-tiden i natt hade polisen hittills brottsmisstankar på 16 ställen.

– Fler kan tillkomma i takt med att patrullerna skriver på ärendena, säger Thomas Agnevik.

Larm om beväpnad man

Larmet om den beväpnade mannen kom till polisen klockan 21.57.

– Man har sett en man med pistol och där har vi varit och sökt av med alla styrkor. Vi har inte fått någon form av träff på någon person eller något, sa Daniel Reiborn ledningsbefäl hos polisen under söndagskvällen.

En minut efter larmet om pistolmannen kom larmet om den första branden, då på en parkering på Skogsängsgatan. En bil var helt övertänd. Sedan kom larmen slag i slag.

Närheten i tid och det faktum att varken vapen eller en pistolman har påträffats får polisen att misstänkta att det var en avledningsmanöver inför bränderna.

– Vi har inga tecken på att det skulle ha inträffat. Vi har sökt personen som ringde in utan att ha lyckats. En förundersökning gällande grovt vapenbrott är inledd, så får vi se om det i ett senare skede ändras till falsklarm, säger Thomas Agnevik.

På 18 minuter mellan klockan 22.14 och 22.32 upptäcktes nio olika brandhärdar i Eskilstuna genom samtal till SOS och i ett fall bevittnat av en polispatrull.

I flera av bränderna var det ett flertal bilar som brann.

– Det har kommit in fantastiskt många samtal om det här, sa Ola Åström, teamledare på SOS Alarm vid 22.50.

Molotov-cocktail mot polis

Efter ytterligare larm klockan 22.47 och 22.59, då det var en bil respektive mopeder som stod i brand, kom det klockan 23.12 in larm om ett försök att anlägga en brand vid polishuset på Nygatan i Eskilstuna.

– Vi hade personal inne på stationen som var ute och släckte, säger Laila Eriksson, ledningsbefäl hos polisen.

Efter händelsen upprättades bevakning av polisstationen.

Enligt Eskilstuna-Kuriren ska någon ha kastat en brandbomb mot en av polisens hundenheter som färdades i en bil. Någon ska även ha hällt ut bensin runt polisbilar.

Polishuset i Eskilstuna.
Polishuset i Eskilstuna.

Flera patruller som var ute och arbetade i Eskilstuna under kvällen ska ha blivit attackerade, enligt tidiga uppgifter.

– Man har kastat molotov-cocktails. De har kastat det mot våra enheter så vi har prioriterat och försöker stoppa det brottsliga angreppet. Sen är det att säkra arbetsplatsen för räddningstjänsten och polisen. Men varken vi eller de har resurser för det här, säger Laila Eriksson.

– Det är fruktansvärt att vi har medborgare som beter sig på det här sättet. Det är djupt tragiskt att några individer beter sig så här. Allmänheten blir utsatta, det är deras bilar och husvagnar som brinner, säger hon.

I kaoset fick polisen förstärkning från flera andra regioner, polisflyget samt från den nationella operativa avdelningen.

– Det har varit många poliser i Eskilstuna under kvällen, säger Thomas Agnevik.

Långt efter att brandkaoset hade ebbat ut bevakades staden av poliser med förstärkningsvapen för att behålla lugnet.

Tufft för räddningstjänsten

Han menar att det aldrig var kritiskt läge för polisen, trots de många bränderna och attacken mot polishuset.

– Det har varit ganska rörigt, men jag uppfattar det inte som att vi inte hade kontroll. Vi har klarat situationen ganska bra. Men jag förstår att räddningstjänsten hade det riktigt tufft under de här timmarna, säger Thomas Agnevik.

Polisen var på plats i Eskilstuna även efter att brandkaoset ebbat ut.
Polisen var på plats i Eskilstuna även efter att brandkaoset ebbat ut.

Ingen person skadades i bränderna.

De tre gripna männen är alla dömda för brott tidigare.

Publisert: