Socialstyrelsen vill se kompetenslyft för LSS

TT

Publicerad 2021-04-01

Socialstyrelsen vill höja kompetensen hos personal på LSS-boenden. Arkivbild.

Mer än var tredje anställd i LSS-omsorgen för vuxna saknar utbildning inom vård och omsorg. Socialstyrelsen vill nu jobba för att höja kompetensen.

Socialstyrelsen har gjort en kartläggning av utbildningsnivån hos de fastanställda inom LSS-omsorgen. 64 procent på vuxenboende har grundutbildning i nivå med gymnasiet eller komvux inom vård och omsorg. På LSS-boenden för barn och unga är siffran 38 procent. Åtta procent har gått barn- och fritidsprogrammet.

I sina allmänna råd rekommenderar Socialstyrelsen att personalen ska ha kompetens motsvarande någon av dessa utbildningar.

"Kartläggningen visar att det behövs både höjd utbildningsnivå och mer kompetensutveckling. Om inte personalen har den kompetens som behövs för att ge ett gott stöd till barn, unga och vuxna på LSS-boenden kan risken för tvångs- och begränsningsåtgärder öka. Det kan handla om att personalen gör saker mot den enskildes vilja eller begränsar personens rörelsefrihet", säger Kristina Lindholm, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Nu kommer man att följa upp rapporten och se om det finns möjlighet att införa krav på utbildning eller erfarenhet samt kunskapslyft för personalen.