Tanzanias president: Olämpligt ignorera virus

TT-AFP

Publicerad 2021-04-06

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan på begravningen av företrädaren John Magufuli den 26 mars. Arkivbild.

Tanzanias nya president, tidigare vicepresidenten Samia Suluhu Hassan helomvänder i frågan om virusspridning och säger att det "inte är lämpligt att ignorera" coronaviruset.

Hassans utspel kom i samband med att hon svors in som ny ledare för det östafrikanska landet i storstaden Dar es-Salaam på tisdagen. Hon intar maktpositionen sedan den förre ledaren John Magufuli plötsligt avled i mitten av mars. Den hårdföre och auktoritäre ledaren dog efter att ha varit mystiskt frånvarande i tre veckor.

– Vi kan vare sig avfärda eller acceptera (coronapandemin) utan att hänvisa till bevis inom vetenskapen. Experterna kan förklara mer om pandemin, och informera oss om vilka globala råd som finns, sade Hassan. Uttalandet var en direkt hänvisning till företrädaren Magufuli som förnekade att viruset fanns i Tanzania.

Samia Suluhu Hassan gav fler exempel på hur hon är beredd att förkasta Magufulis ledarskap. Hon meddelade bland annat att tidigare förbjudna medier åter ska tillåtas. Hon uppmanade också till åtgärder som återvinner utländska investerares förtroende.

Förre presidenten Magufuli avled officiellt av hjärtproblem, 61 år gammal.