Nytt svenskt fall efter Astravaccin

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sprutor som laddats med vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sprutor som laddats med vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.

NYHETER

Ännu en svensk kvinna har drabbats av blodpropp i kombination med brist på blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Hittills har nu totalt tre fall bekräftats i Sverige.

Det tredje och senaste fallet inkom till Läkemedelsverket på onsdagen och rör en kvinna i 60-årsåldern. Drygt två veckor efter vaccination konstaterades hon med blodproppar i lungan i kombination med låga nivåer av blodplättar samt misstänkt blödning.

Kvinnan har vårdats på sjukhus men "är nu på bättringsvägen", enligt Läkemedelsverket.

Den ovanliga "blodkombinationen" fastslogs på onsdagen som en mycket sällsynt biverkning av Astra Zenecas vaccin efter omfattande utredning av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA). Både EMA och Läkemedelsverket bedömer dock fortsatt att nyttan överstiger risken.

Ett dödsfall

De andra två svenska fallen rör också kvinnor. En kvinna i 30-årsåldern som behövde intensivvård och en kvinna i 60-årsåldern som avled till följd av tillståndet.

– Det var en väsentligen tidigare frisk kvinna. Utifrån Pracs (EMA:s expertpanel) konklusion om vaccinet och den här typen av händelser är det stor sannolikhet att det finns en koppling till vaccinationen, sade Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson på onsdagen.

De flesta inrapporterade fallen i den europeiska utredningen rör kvinnor som är under 60 år och där symtomen inträffat två veckor efter sprutsticket. Inga riskfaktorer som kön eller ålder har dock bevisats.

Känt tillstånd

Den livshotande blodkombinationen har synts inom vården redan innan den började beskrivas som en misstänkt biverkning från Astravaccinet. Och om vården känner till tillståndet kan påverkas i en positiv riktning, enligt Peter Svensson, professor i koagulationsmedicin vid Lunds universitet och rådgivare vid Läkemedelsverket.

– Blodkoagulationen vill vara i balans. Ibland rubbas balansen för att resultera i en blodpropp och ibland i en blödning till följd av låga nivåer av blodplättar. Men i de omtalade fallen inträffar båda två samtidigt. Man blöder på ett ställe i kroppen och på ett annat ställe får man blodproppar. Det är obehagligt, har han tidigare sagt till TT.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: