Varningen: ”Åk inte till de thailändska öarna”

Sex personer har dött i översvämningar

Publicerad 2017-01-06

Turistparadiset Koh Tao i Thailand är översvämmat.

Efter att monsunregnet öst i 24 timmar står vattnet i knähöjd. Nu varnas svenska resenärer från att komma dit.

– Stora delar av ön har ingen el. Vägar har ramlat ihop eller spolats bort, säger svenske Jacob Ode som jobbar som dykinstruktör.

Sex personer har omkommit då kraftiga översvämningar drabbat delar av södra Thailand. Däribland turisttäta öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao. Där är det just nu högsäsong för semestrande skandinaver – men det finns inga rapporter om skadade svenskar.

Ovanligt kraftiga monsunregn ger vattenmassor som drabbat minst 120 000 hushåll i nio provinser.

– Befinner man sig på plats och drabbats av regnen uppmanas man följa instruktioner från lokala myndigheter och den lokala nyhetsrapporteringen, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

UD avråder inte svenskar från att åka till Thailand, i nuläget.

Vatten i brösthöjd

Svenske Jacob Ode bor på drabbade Koh Tao. Så här års är ön vanligtvis ett paradis.

– Det ska egentligen vara slut på regnsäsongen nu, säger han.

Men i går började skyfallet. Ett dygn in i ovädret står vattnet upp till knäna på befolkningen i byn på ön Koh Tao i sydöstra Thailand. Den viktiga turistnäringen har stannat av.

– Dykbåtarna går inte ut. Vi får inte ut lufttuber levererat till kunder. Men sedan tänker man ju på de som har affärerna och restaurangerna. Vattnet står upp till knähöjd inomhus också. Jättesvårt för dem, säger Jacob.

Han och frun Frida jobbar som dykinstruktörer.

– Det djupaste är utanför där vi jobbar. Där är det en backe upp, så där står vattnet upp till bröstet, säger Jacob.

”Åk till en annan del av landet”

Bortspolade vägar och fallna träd gör att bilarna inte tar sig fram på ön. Turister har svårt att komma till och från piren där man stiger i land på Koh Tao.

Nu vill Jacob varna för att komma till paradisön som ligger utanför Thailands östkust, norr om Koh Samui och Koh Phangan.

– Uppe i norra Thailand ska det vara bra väder. I östra landet, Koh Chang eller på västkusten – Krabi och h Phuket och där. Men kom inte till Koh Tao just nu, säger Jacob Ode.

Man ska inte komma dit?

– Nej, inte kommande dagarna. Då kanske man ska byta och åka till en annan del av Thailand. Hela landet är inte översvämmat.

Prognosen: Regn hela helgen

Det är högsäsong för skandinaver i Thailand.

– För oss som bor här blir det bättre snart. Men det är inte så kul om man har semester en vecka eller tio dagar och blir fast i översvämningen, säger Jacob.

Prognosen säger att det ska regna hela helgen, fram till på måndag.

– Men förhoppningsvis inte så här mycket hela tiden. Det har varit riktigt monsunregn hela natten och hela dagen i går, säger Jacob.

När Aftonbladet når Jacob vid 11.30 på fredagen, lokal tid, har det varit ett kortare uppehåll i ösregnet. Med betoning på kortare.

– Det såg ut att bli bra – i fem minuter. Nu öser det lika mycket som det gjort hela natten.

Frida och Jacob ska resa hela världen runt – i egenbyggd
husbil