Lucia

Moha vill bryta normen: ”Jag är född att vara lucia”

Av: 

Susanna Hållbus

NYHETER

Med en bild om dagen fram till 13 december vill organisationen Iamproud utmana vår idealbild av lucia.

Funktionshindrade Moha Frikraft tackade ja direkt när hon fick frågan att vara med.

– Jag brinner för olikheter och tycker om vara framför kameran. Och det är ett viktigt budskap, säger Moha.

Moha Frikraft blir 27 år på luciadagen – dessutom heter hon Lucia i mellannamn.

– Jag är född att vara lucia. Jag är redan Lucia, säger Moha.

Hon tvekade inte många sekunder när organisationen Iamproud frågade om hon ville vara med i kampanjen #allasvårlucia. Och Moha är nöjd med bilden.

– Ja, jag blir alltid bra på kort så jag förväntade mig inget annat.

I somras blev Moha Frikraft uppmärksammad när hon medverkade i Genusfotografen Tomas Gunnarssons bildserie. Bilderna hyllades, men Moha såg även en del som skrivit negativt.

– Jag lyssnar bara till det positiva. Jag läser ju det negativa också men sedan väljer jag responsen jag sparar i minnet. Det finns alltid de som är avundsjuka. Bara man vet det är det lättare att skaka av sig allt negativt. Det säger mer om dem än om mig, säger Moha.

Förutom att hon älskar att stå framför kameran brinner Moha Frikraft för olikheter. Förutom en cp-skada har Moha diagnoserna adhd och Aspergers.

– Vi är födda unika av en anledning. Så varför ska vi plocka bort olikheterna? Då skapar vi ett samhälle som ingen mår bra av. Det var ett viktigt budskap. Våga vara dig själv. Skit i vad alla andra tycker. Vi är bra som vi är.

Casandra Hallberg, vd för Iamproud.

Bakom kampanjen står Casandra Hallberg och kollegan Sophia Anderberg på Iamproud. Casandra säger att det är konstigt att högtiden lucia är så utseendefixerad när själva helgonet är en symbol för mänsklighet och värme.

– Samtidigt som vi ska vara snälla mot varandra ska vi rösta fram den som är snyggast på lucia. Det blir inte rätt, säger Casandra.

Totalt ska organisationen lägga upp åtta bilder på alternativa lucior fram till luciadagen 13 december. Bilderna är tagna av normkritiska bildbyrån OhSnap!:s fotograf Felicia Margineanu.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Moha Frikraft: ”Jag vill vara en förebild för mänskligheten”
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lucia