Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Berlinterroristen skjuten till döds

Av: 

Gustaf Tronarp

Niklas Svahn

NYHETER

24-åringen Anis Amri som misstänks för lastbilsattacken i Berlin har skjutits till döds i Milano. Det bekräftar Italiens inrikesminister under en presskonferens.

Han dödades under en skottväxling med polisen. IS har nu via sin propagandakanal släppt en video där Amri svär trohet till terrorgruppen.

Enligt den italienske inrikesministern Marco Minniti stoppades Anis Amri av en polispatrull på gatan i Milano vid 03-tiden på torsdagsnatten.

– Han såg väldigt misstänkt ut, säger ministern på en presskonferens.

När en av poliserna begärde att få se Amris id-handlingar ska han ha ropat ”Allahu akbar” (Gud är större, reds. anm). Därefter drog han fram ett vapen och sköt en av poliserna i axeln. Flera poliser besvarade elden, och 24-åringen dödades i skottväxlingen.

”Italien borde känna stolthet”

Marco Minniti berättar att han har tackat poliserna som sköt den utpekade Berlinterroristen.

– De har gjort en extraordinär insats. Jag tackade dem å hela regeringen och den italienska polisens vägnar, säger han, och fortsätter:

– Han var den mest jagade mannen i Europa och vi lyckades omedelbart identifiera och neutralisera honom. Det här innebär att vår säkerhet fungerar väldigt väl. Italien borde känna stolthet.

En talesperson för den federala åklagarkammaren i Tyskland säger att myndigheterna i landet har tät kontakt med sina italienska kollegor.

Spelade in video

Bara timmar efter att Amri dödats dök en video upp på honom via terrorgruppen IS propagandakanal Amaq. Amri filmar själv med sin mobil i det tre minuter långa klippet. Där svär han trohet till terrorgruppens ledare Abu Bakr al-Baghdadi och säger att han ”kommer att slakta de grisar” som varje dag attackerar muslimer.

Han nämner ingenting om lastbilsattacken och det är fortfarande oklart var och när videon spelades in, enligt CNN. Den tyska nyhetssajten RBB-online skriver dock att videon filmades i Berlin för några veckor sedan i stadsdelen Moabit, samma område som Amri besökte en moské i efter dådet.

Tolv döda och 48 skadade

Det var på måndagskvällen som en lastbil mejade ner människor på en julmarknad i Berlin. Tolv människor dog, och 48 skadades. Fingeravtryck och blod från den 24-årige tunisiske medborgaren Anis Amri hittades i lastbilen. En intensiv polisjakt inleddes runtom i Tyskland och i flera andra europeiska länder.

Några timmar efter dådet fångades Amri av övervakningskameror utanför en moské i Berlin som är ett känt tillhåll för sympatisörer till terrorsekten IS.

Under fredagsmorgonen kom rapporter om att 24-åringen fortfarande befann sig i Berlin. Tungt beväpnad polis ska ha genomfört flera gryningsräder i den tyska huvudstaden, men utan att hitta den misstänkte gärningsmannen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

LÄS VIDARE

Misstänkte terroristen filmades vid Berlinmoské efter attacken

ÄMNEN I ARTIKELN

Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Italien

Tyskland

Terrorism

Milano

Berlin