Ann Mari, 87, lurades av fräcka bluffmakaren

NYHETER

Mitt i havrekaksbaket klev en okänd man in i 87-åriga Ann Maris lägenhet.

Mannen delade ut kalendrar, sa han – men på mindre än en kvart hade 87-åringen bestulits på både bankkort och kontanter, skriver Expressen.

– Det är tur att jag har sömntabletter, jag trodde inte jag skulle kunna sova någonting, säger Ann Mari till Aftonbladet.

På onsdagen stod Ann Mari Eriksson, 87, och bakade havrekakor i köket i sin lägenhet i Skorped strax utanför Örnsköldsvik. Plötsligt hörde hon hur någon gick in genom hennes, som vanligt, olåsta ytterdörr.

– Jag låser den nästan aldrig, det är ingen som har låst här i Skorped, säger hon.

In i hennes kök klev en man i 50-årsåldern. Han berättade att han var där för att dela ut kalendrar åt Coop.

– Han var väldigt trevlig, han sa inget namn eller så men det stod ju Coop på kalendern, säger Ann Mari.

Frågade efter bankkort

Hon bjöd mannen på fika eftersom hon nästan var färdig med sitt bak. Mannen lät sig väl smakas, fick en smörgås och berättade att många på orten var drabbade av ”datavirus” kopplade till sina bankkort.

Han frågade om 87-åringen hade ett sådant, och det har Ann Mari. Även om hon vet att det är dumt att lämna ut sitt bankkort litade hon på den okända besökaren.

– Jag har ju brutit benen och opererat in en pacemaker och haft en massa sjukdomar, så då får man väl bli lite glömsk.

Mannen sa att han skulle kontrollera om Ann Mari var drabbad tillsammans med en kollega. Kortet skulle hon få tillbaka senast på fredag. Sedan frågade han om lov att få titta runt i lägenheten.

I sovrummet fick han syn på ett kassaskåp.

– Då frågade han om jag kunde växla en femhundring. Men när jag tagit ut fem hundralappar glömde jag att låsa skåpet, säger Ann Mari.

Lämnade med kontanterna

Strax därefter lämnade mannen lägenheten. Det skulle visa sig att han fått med sig såväl bankkort som omkring 11 000 kronor i kontanter – barnens julklappspengar, som han lagt beslag på efter att Ann Mari glömt låsa skåpet.

– Som tur var har jag en bankman i släkten som hjälpte mig spärra alla kort. De där pengarna får jag väl aldrig tillbaka, kanske en del på hemförsäkringen, säger hon.

Händelsen har påverkat Ann Mari rejält. Sedan i onsdags håller hon ytterdörren låst. Och sömnen har blivit sämre.

– Det är tur att jag har sömntabletter, jag trodde inte jag skulle kunna sova alls. Jag vill inte träffa människor utifrån för jag skäms så det inte är klokt.

Hon fortsätter:

– Men barnen säger att pengar är ingenting, människoliv är värt någonting. Det kunde gått värre, vad hade han kunnat göra om jag inte fått upp dörren till kassaskåpet?

ARTIKELN HANDLAR OM

Coop