Nu får Aleppoborna lämna ’helveteshörnet’

1 av 3
NYHETER

Den tidigare uppskjutna evakueringen av människor i östra Aleppo har inletts.

Runt 1000 personer har bussats till rebellkontrollerade områden utanför staden.

Processen stoppades tidigare tillfälligt när en ambulans besköts och en person dödades.

Vid 11-tiden svensk tid bekräftade internationella Röda Korset att man var på plats och redo att inleda hjälpinsatser. Kort därefter sågs flera av de gröna bussar som regeringen ställt fram vara i rullning.

Vid 15-tiden hade 1 000 personer bussats ut ur staden, och några hade redan nått fram till destinationen: rebellkontrollerade områden utanför staden.

– Folk går på bussarna och operationen pågår som planerat. Allt går bra, folk börjar samlas, sa Ingy Sedky, talesperson för internationella Röda Korset till nyhetsbyrån AFP.

Hon la till att insatserna kommer att ta tid, eftersom bussar och ambulanser kommer att åka i flera vändor.

”Mest akuta gruppen”

– Tusentals människor behöver evakueras, men den första och mest akuta gruppen är skadade, sjuka och barn, inklusive föräldralösa barn säger FN:s människorättsrådgivare Jan Egeland, som tillade att FN utestängts från att delta i evakueringen och att deras fordon stoppats vid vägspärrar av regimtrupper.

Även två shiamuslimska byar, Foua och Kefraya, som kontrolleras av rebeller, ska vara på väg evakueras, enligt syrisk stats-tv som nyhetsbyrån AP hänvisar till.

Ryska försvarsministeriet har uppgett att deras soldater är beredda att leda ut rebeller från östra Aleppo, efter order av president Vladimir Putin, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax. Rebellerna har pressats tillbaka av regeringens offensiv till endast ett fåtal kvarter, som FN-talesmannen Rupert Colville har kallat för ”ett helvetiskt hörn”.

Evakueringen har skjutits upp flera gånger och när de väl började möttes en av ambulanserna av skottlossning. Enligt oppositionsuppgifter till Reuters ska det var en Assadvänlig milis som skjutit. Uppgifterna om hur många som fanns i ambulansen varierar. En person dödades.

– Regeringsvänliga styrkor sköt mot oss och mot ambulansfordon och de som öppnade upp vägen, säger en talesman för räddningsarbetarna på plats till nyhetsbyrån Reuters.

Fyra ska ha skadats

Enligt al-Jazira ska fyra personer ha skadats när ambulansen blev beskjuten.

– De har allvarliga skador. Minst tre av dem opereras just nu, säger Ibrahim Abu Allaith vid räddningsorganisationen Vita hjälmarna till tv-kanalen.

Ny vapenvila

Sent under natten mot torsdagen inleddes den nya vapenvilan i Aleppo efter att den förra brutits på bara några timmar. Ryske presidenten Putin och hans turkiske motpart Recep Tayyip Erdoğan skickade samtidigt ut ett gemensamt uttalande om att de ”på nytt bekräftade åtagandet att inleda evakueringen av civila och oppositionen genom säkra korridorer så snart som möjligt”, uppger The Guardian.
Enligt tidningen rör det sig om sammanlagt 5 000 personer som ska evakueras. Exakt hur många som befinner sig i östra Aleppo är däremot oklart, men FN-uppgifter gör gällande att det kan vara över 50 000 personer.

21 kilometer lång korridor

De senaste dagarna har syriska regeringsstyrkor med stöd av Ryssland, Iran och shiamiliser tagit kontrollen över nästan hela den tidigare rebellkontrollerade östra sidan av Aleppo. Offensiven beskrivs som den största framgången för president Bashar al-Assad sedan krigets inledning 2011. Samtidigt har civila och rebeller, av regimen kallade terrorister, skickat ut meddelanden på sociala medier där de tar farväl, och beskrivit att de förväntar sig att dö i sina hem om inte en humanitär korridor sätts upp.

Den evakueringskorridor som nu öppnats ska vara 21 kilometer lång, enligt ryska militäruppgifter.

ARTIKELN HANDLAR OM