Cp-skadade Lars-Erik om skräcken vid nyår

1 av 2 | Foto: Privat / TT
Lars-Erik berättar att det kan kännas som "att vara inlindad i plåt" när fyrverkerierna smäller av.
NYHETER

Med nyårsafton kommer skräcken för Lars-Erik, 74. Plötsliga ljud kan få honom ramla – och läten från smällare känns som att ”styckas i bitar”.

– Jag har utegångsförbud tre gånger om året: Lucia, nyår och Valborg, säger Lars-Erik.

Jul- och nyårstiden närmar sig. En glädje för många, men för Lars-Erik Widell, 74, i Tensta i Stockholm ser verkligheten annorlunda ut. Han lever med en lindrig cp-skada, vilket gör att fyrverkerier eller smällare kan sätta honom helt ur spel.

– Om jag är avslappnad... då skulle jag säga att det känns ungefär som att vara inlindad i plåt när det smäller av, säger han.

Och i värsta fall kan det se ännu värre ut. Är Lars-Erik spänd, som han ofta är, beskriver han känslan som att ”styckas i bitar”.

– Jag brukar skämtsamt säga att jag har utegångsförbud tre gånger om året. Lucia, nyårsafton och Valborg. Då kan jag absolut inte gå ut, säger Lars-Erik.

Lars-Erik påverkas starkt av plötsliga och höga ljud.

– En gång kom en försäljare och ringde på dörren när jag var ensam hemma och stod i badrummet. Då trillade jag, och låg där i tre timmar tills min fru kom hem. Så lätt är det för mig att ramla, säger han.

”Drar ner alla persienner”

När han föddes på 1940-talet fanns inte diagnosen cp-skadad. Lars-Erik föddes med en hjärnblödning på vänster sida och spåddes bara få överleva några enstaka dagar.

Men han tog sig genom de tidiga åren, gick i skolan på Solna allmänna läroverk och jobbade heltid på Stockholms lokaltrafik fram tills pensionen 2006.

– Jag har varit gift med den här tjejen sedan 1970, som tur är hänger hon med. Mycket hänger på henne, det är ett ganska jobbigt liv, säger Lars-Erik.

Tjejen heter Ulla och bor tillsammans med Lars-Erik. Hon berättar att hon kan märka på Lars-Erik långt i förväg att han spänner sig inför nyår.

– Det ser man på en gång, han säger: ”nu är det snart nyår, jag hoppas det blir lugnt”. Vi får dra ner persienner och stänga dörrar åt alla håll, säger Ulla.

”Värsta tiden på året”

Vid millennieskiftet år 2000 ordnade Stockholms stad ett samlat nyårsfirande inne i stan. Det tycker Lars-Erik var hans bästa nyår, då var det mycket lugnare i hans bostadsområde.

Ungefär så tycker han att det borde vara generellt.

– Jag skulle önska att man inte fick smälla utom vid ett inringat område under en mycket kort tid, vid nyår då precis vid tolvslaget, säger han.

Hustrun Ulla håller med:

– Och absolut inga smällare i bostadsområden. Det är till och med farligt, på balkonger och genom fönster och sånt. Det måste vara en bit från bostadsområdena, säger hon.

Lars-Erik tvingades flytta sin tandläkartid från 14 december till januari eftersom han inte vill gå ut i samband Lucia. Han berättar om tiden kring Lucia och nyårstid påverkar hans vardag.

– Det är den värsta tiden på året. Jag får vara beredd på att det händer saker mer frekvent, det är smällare tills trettondagen. Jag kan inte planera något förrän efter mitten av januari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tensta

Stockholm