Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Berlinterroristen skickade sms och selfie från lastbilen

Av: 

Max Sommerstein

NYHETER

Anis Amri körde ihjäl elva fotgängare och dödade en lastbilschaufför när han utförde attacken mot julmarknaden i Berlin den 19 december. Bara minuter tidigare skickade han ett sms och en selfie:

”Min bror, jag är i lastbilen. Be för mig, min bror. Be för mig”, löd det sista meddelandet.

Samtidigt kommer uppgifter om att lastbilens bromssystem förhindrade att fler människor dog i terrordådet.

På onsdagen grep tysk polis en man som misstänks för att ha fungerat som kontaktperson för Anis Amri. Dessutom ska han ha skickat sms från lastbilshytten:

”Min bror, jag är i lastbilen. Be för mig, min bror. Be för mig”, löd det sista meddelandet som skickades bara minuter före Anis Amri utförde dådet. Han ska också ha skickat en selfie från hytten efter det sista meddelandet, skriver flera tyska medier på onsdagen.

Den 40-årige tunisiske mannen som greps på onsdagen fanns också i Amris mobiltelefon som var kvar på platsen för dådet, däremot har polisen inte bekräftat att sms:en skickades till den nu gripne.

Automatiskt bromssystem ”räddade liv”

Anis Amri körde ihjäl elva personer på julmarknaden den 19 december, men nya uppgifter från utredningsgruppen säger att han kunde dödat många fler. NDR, WDR och Süddeutsche Zeitung rapporterade på onsdagen att utredarna tackar lastbilens inbyggda bromssystem för att lastbilen stannade efter redan efter cirka 80 meter.

Enligt NyTeknik nyregistrerades lastbilen som Anis Amri använde i våras och var därför utrustad med Scanias automatiska bromssystem AEB. Enligt polisen i Berlin räddade tekniken liv.

”Om lastbilen inte varit utrustad med det hade många fler människor dött. Tekniken har räddat liv.”, ska det ha stått i rapporten enligt Süddeutsche Zeitung.

Tidigt spekulerades det kring om den polska lastbilschauffören som också befann sig i lastbilen på något sätt bidrog till att den stannade, men utredningen har visat att han sköts ihjäl tidigare.

Flyktväg via Nederländerna

Anis Amris hade ingen mobiltelefon på sig när han sköts i Milano. Däremot hittade polisen ett SIM-kort, av den typ som delas ut gratis, hemmahörande i Nederländerna.

Därför misstänker polisen att han flydde från Berlin till Nederländerna och därifrån till Italien via Frankrike. Hur han passerat ländernas gränser är fortfarande oklart.

Enligt tyska Süddeutsche Zeitung var Anis Amri känd av polisen och hans fall togs upp av antiterrorpolisen i Berlin sju gånger i år, efter att han sökt information om att bygga bomber, samt erbjudit sig att utföra självmordsdåd för IS.

Minst två gånger togs frågan om han planerade att utföra terrordåd upp, men båda gångerna ansågs det vara osannolikt.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Berlin