Stefan, 48, fixar ett julbord åt ensamma

Foto: PRIVAT / TT
NYHETER

När äldreboendet ställde in det traditionsenliga julbordet för ensamma grep Icahandlaren Stefan, 48, in, skriver NWT. Nu dukar han upp för hundratals på självaste julafton.

– Det har varit ett fantastiskt mottagande, säger Stefan till Aftonbladet.

Enligt traditionen brukar äldreboendet Lindbacken i Säffle erbjuda julbord för ensamma äldre på julafton. Men i år ändrades planerna – istället skulle det bli en uppesittarkväll.

Så vad de som inte har någon att fira med skulle göra på den stora dagen återstod att se. Samtidigt som beskedet kom från äldreboendet fick Icahandlaren Stefan Källvik, 48 – som tidigare sponsrat boendets julbord – en fråga från Ica på central nivå om vad butiken hade för julplaner.

– Där någonstans kom jag på idén – jag kan ju arrangera ett julbord i butiken, säger Stefan.

Positiv respons

Han började smida planer och ryktet spred sig fort. Gensvaret blev enormt.

– Det har varit ett fantastiskt mottagande. Jag är nästan lite rörd, det har varit väldigt positivt. Kompisar, vänner och kunder, alla säger att det är ett fantastiskt initiativ, säger Stefan.

Mellan 11–14 kommer julbordet stå framme i butiken. Stefan dukar fram 100 platser och sen får alla som vill låta sig väl smakas.

– Intresset verkar stort. Jag vet inte om det blir 50 eller 200 som kommer, men det finns plats för alla.

Älskar populär rätt

Stefan kan tänka sig att ordna fler arrangemang för goda saker i sin butik i framtiden efter det positiva gensvaret. Och julafton kommer han själv tillbringa på Ica i Säffle.

Hela familjen hjälper till i butiken.

– Det blir vi som jobbar och så vår fantastiska personal, säger Stefan.

Julbordet kommer vara just ett julbord enligt konstens alla regler. Traditionsenliga rätter – såväl kallskuret som varmt – serveras. Stefans egen favorit är given.

– Jag älskar ju dopp i grytan. Får man inte det på julafton är det inte jul, det är en klassiker som jag tycker är god, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Säffle

Ica

Familj