Obama om hackerattacker: Sa till Putin att sluta

NYHETER

President Barack Obama säger att alla underrättelseuppgifter pekar ut Ryssland som ansvarig för hackerattacken mot det Demokratiska partiet.

Och att han tagit upp frågan direkt med president Putin.

– Jag sa att de måste sluta, annars får det allvarliga konsekvenser, säger Obama.

På presskonferensen uppger Obama också att han vid ett möte pratat om hackerattacken direkt med Rysslands Vladimir Putin i september.

– Jag sa att de måste sluta, annars får det allvarliga konsekvenser, säger Obama.

Han säger också att de därefter inte sett några fler attacker mot valprocessen, enligt ABC News.

Han var också tydlig med att de är på det klara med att allt pekar på att Ryssland låg bakom hackerattacken.

– Eniga underrättelseuppgifter pekar på att Ryssland låg bakom hackerattacken, säger han.

Presidenten fick också frågan om han tror att Vladimir Putin haft kännedom om attackerna, något han inte ville ge ett rakt svar på utan nöjde sig med att säga att Ryssland är starkt hierarkiskt styrt:

– Inte mycket händer i Ryssland utan Vladimir Putin.

Under fredagen rapporteras samtidigt att FBI och CIA nu är överens om att Ryssland låg bakom attackerna i syfte att stödja den numera blivande presidenten Donald Trump, enligt ett mejl från CIA-chefen John Brennan, uppger AP.

”Det finns stark konsensus bland oss kring omfattningen, naturen av och syftet med den ryska inblandningen i vårt presidentval” skriver CIA-chefen.

Under presskonferensen säger vill inte Obama prata om motivet bakom attackerna utan försvarar hur hans regering skött kommunikationen kring attackerna, att de har berättat vem som legat bakom dem när uppgifterna varit tillräckligt säkra.

Obama uppger att teorierna om deras motiv bakom attacken har kommit från andra håll än de officiella kanalerna.

– Mitt huvudmål under tiden fram till valet har varit att se till att den har kunnat genomföras utan hinder, säger Obama.

– Vårt mål fortsätter att vara att sända ett klart budskap till Ryssland, och andra, att inte göra så här mot oss för vi kan göra saker mot er.

Han säger också att USA:s svar inte alltid kommer ske offentligt utan att det kommer skickas direkt till Ryssland.

Presidenten uppger under presskonferens också att de inte har sett några bevis för att det ska ha förekommit någon ”manipulation av omröstningen”.

Han var också kritisk mot att uppgifterna från hackerattackerna kom att dominera valrörelsen på grund av att medierna rapporterade så mycket, skriver TT.
– Det oroar mig, och det borde oroa oss alla, säger Obama.

– Ni skrev om det varje dag, varenda läcka, till och med John Podestas recept på risotto.

John Podesta var Hillary Clintons kampanjledare under presidentvalet och mängder av hans mejl gjordes offentliga av Wikileaks.

ARTIKELN HANDLAR OM