Tomten Leif fick ursäkt – av ungdomsgänget

Foto: Facebook / Leif Faddersson
När ungdomsgänget bråkade sade "tomten i Bara" ifrån.
NYHETER

När ungdomsgänget stökade på stan sa ”tomten i Bara”, Leif Faddersson, ifrån.

Och snart bestämde sig ett stort killgäng för att erkänna att de gjort fel.

– Det blev jag glad för, det tycker jag är värt en stor eloge, säger Leif.

Det var förra helgen som ett ungdomsgäng drev runt i det skånska samhället Bara och störde nattlugnet. Leif Faddersson, som är känd som samhällets egen tomte, blev upprörd.

– De driver runt på byn och har inget att hitta på. Sen tänker de inte, och börjar banka på dörrar och fönster, säger han.

Han fortsätter:

– Jag blir inte rädd, men barnen i barnfamiljerna blir rädda. Det står ju ett ungdomsgäng utanför.

Fick choklad

Så Leif passade på att filma ungdomarnas upptåg. Sedan skrev han i en lokal Facebookgrupp om händelsen – och berättade att han tänkte publicera filmen om killarna inte gett sig till känna innan juldagen.

Det knepet gjorde susen.

– De fick kanske en tankeställare om hur de ville se ut på självaste juldagen, säger Leif.

Så snart började kille efter kille komma till Leifs hus för att be om ursäkt. Vissa i gäng, vissa själva, någon med sin pappa. Han fick till och med en julklapp.

– Jag fick en chokladkartong av dem! Det blev jag glad för, det tycker jag är värt en stor eloge.

Lärt sig en läxa

Leif Faddersson tror att pojkarna har lärt sig en nyttig läxa av händelsen. Och han tycker att det är viktigt att inte bara skälla när det blir fel, utan berömma när ungdomar gör rätt.

– Många gånger skriver folk argt på Facebook när ungdomar gör något dumt. Men gör de något bra är det inga reaktioner. Jag tycker man ska kunna ge både piska och ros, säger han.

Han var inte själv särskilt arg på ungdomarna. Men grannens barn blev oroliga. Nu hoppas Leif att killgänget inte gör om sitt bus något mer.

– Det är jättebra att kunna be om ursäkt, och nu förstår de kanske att det inte är så farligt att be om ursäkt när man gjort något dumt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook