Daniel bakade julens hittills största lussekatt

Foto: Privat.
NYHETER

Tryter dagarna innan dopparedagen? Spara dyrbara timmar med Daniel Erikssons smarta lussekattsknep.

När halva saffransdegen var kvar bakade han ut den till en enda, gigantisk lusse-”tiger” på 500 gram.

– Smaken blev samma som i en vanlig lussekatt. Lite groteskt stor bara, säger Daniel.

Småbarnsföräldern Daniel Eriksson, 29, i Slite på Gotland vet att det kan bli tight med tid i julestöket.

– Jag har ju lille Alfred på fem månader så det går ju bara att hålla på en liten stund, säger Daniel.

När han bakat ut halva saffransdegen till adventsfikat kom han på en genial lösning: en lusselimpa. Något som Expressen tidigare skrivit om.

– Jag tänkte att det borde inte vara något problem. Det blir ju som ett vanligt matbröd i storlek, säger Daniel.

Degen är densamma. Men vanliga lussekatter ska gå i 225 grader i fem-åtta minuter.

– Det tar lite längre tid och man får sänka temperaturen – och hålla koll så att det inte blir bränt.

Daniels stalltips är att börja på 225 grader och sänka lite då och då, till 200 grader ungefär. För att det inte ska brännas vid kan man lägga ett bakplåtspapper över bullen.

– Smaken blev samma som i en vanlig lussekatt. Lite groteskt stor bara, säger Daniel.

”Mormor hade blivit vansinnig”

Lusse-”tigern” gjorde succé på adventsfikat på söndagen.

– Jag skojade och sa: ”Ja jag bakade ju igår. Men så kom svärmor och åt upp alla bullar utom en. Går det bra om ni delar?”. Och min frus morbror sa ”Ja, jag behöver inte, du kan ge den till min dotter”. Men när jag kom in med lussekatten på skärbrädan sa vi att det nog skulle räcka till alla.

Daniel och hans mormor bakade alltid tillsammans förut. Hon närmar sig 90 år, så nu har Daniel tagit över som julbaksgeneral. Då blir det oftast lussekatter.

– Det är nog mest att det är tradition. Med mormor gjorde vi pepparkakor och hon var noga med att det skulle vara tunt, och det får inte vara si eller så. Nu kan jag bestämma. Hon hade blivit vansinnig om hon hade varit med och jag hade gjort en jättelussebulle, säger Daniel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul