Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216

Trump lovade rensa upp – gör tvärtom

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trump lovade att rensa upp bland etablissemanget i Washington som president.

Men hans senaste utnämningar talar för motsatsen.

De tre senast presenterade ministrarna har alla bakgrund inom lobbyverksamhet och näringsliv.

Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216

Det är bråda dagar för Donald Trump, som just nu punktbevakas av världens medier när han samtalar med olika människor för att fylla ministerposterna i sitt kommande kabinett.
Särskilt som Trump själv framförallt under slutet av sin valkampanj talade sig varm om att han skulle ”drain the swamp” - rensa ut bland etablissemanget, som lobbyister och näringslivskopplade politiker, i Washington om han blev vald.

Var tidigare arbetsmarknadsminister

Det hela verkar lättare sagt än gjort. De utnämningar som Donald Trump hittills har gjort talar nämligen för att han rekryterat både högt uppsatta politiker och renodlade lobbyister till sitt närmaste team. Hans nästa transportminister Elaine L. Chao har till exempel åtta års erfarenhet från Vita huset som arbetsmarknadsminister under den tidigare presidenten George W. Bush. Hon kritiserades då av fackförbund som en ”arbetarfientlig” minister som hellre lyssnade på näringslivet.

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP
Elaine L. Caho med dåvarande vicepresidenten Dick Cheney.

63-åriga Chao beskrivs som en viktig kugge i den kommande Trumpadministrationen eftersom Trump, som är fastighetsmiljardär, talat sig varm om infrastruktursatsningar han vill genomföra under sin presidentperiod. Elaine Chao har också erfarenhet från den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation och sitter i styrelsen för mediemagnaten Rupert Murdochs bolag News Corporation som äger tv-kanalen Fox News, där hon även varit kommentator.

Suttit i kongressen länge

Den tilltänkte hälsoministern Tom Price, 62, som lär få som främsta uppgift att montera ner nuvarande president Barack Obamas hälsoreform Obamacare, är också känd i Washington sedan tidigare. Den före detta kirurgen har de senaste sex åren ägnat sig åt att kritisera just Obamacare i kongressen där han suttit i sex mandatperioder. Redan som senator för delstaten Georgia stod Price ofta på lobbyorganisationers sida i frågor rörande läkarjobbet, rapporterar New York Times. Price har också starkt stöd av abortmotståndarrörelsen i USA eftersom han ofta uttalar sig kritiskt mot abort.

Hollywoodfinansiär som finansminister

Den viktiga posten som finansminister, som av allt att döma lär tilldelas 53-åriga Steven Mnuchin, ser inte heller ut att bli en anti-etablissemangs-utnämning från Trumps sida. Mnuchin inledde sin karriär på samma ställe som sin far, den multinationella investmentbanken Goldman Sachs, där han snabbt avancerade till chef. Han startade sedan en egen hedgefond som bland annat bidragit med pengar till ett av Trumps fastighetsprojekt i Chicago.

Mnuchin är också filmfinansiär för Hollywoodproduktioner som X-Men och Avatar. Att Trump pekade ut Mnuchins gamla arbetsgivare Goldman Sachs i en kampanjannons som den globala elit som ”rånat USA:s arbetarklass” verkar inte ha skadat relationen mellan de båda. Men det rimmar illa med vad Trump sagt på sina egna valmöten, som:

– Vi kämpar för att varje medborgare som tror att regeringen ska tjäna folket, inte donatorer eller specialintressen.

Inte heller den grupp av rådgivare som Trump tillsatte som sin övergångsgrupp är direkt några nybörjare i etablissemanget, enligt Washington Post genomgång.

”Kungen av konkurser” kan bli minister

Likadant ser det ut bland de namn som det fortfarande spekuleras kring för andra ministerposter. Det troliga namnet för handelsminister, Wilbur Ross, är exempelvis en 78-årig miljardär och riskkapitalist med lång historia av att kritisera frihandelsavtalet Nafta, och det lite ovanliga smeknamnet ”king of bankruptcy” - kungen av konkurser.

Trumps talespersoner har tidigare sagt att han vill se Betsy DeVos som utbildningsminister och Nikki Haley som FN-ambassadör.

Trumps regering – klicka på bilderna för mer info!

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE