Svenskspråkiga i Finland rasar – ”ni har trampat på mig”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett förslag om att flytta sjukhusjouren från svenskspråkiga Vasa till finskspråkiga Seinäjoki splittrar Finland.

Nu rasar de svenskspråkiga mot reformen – de befarar att förändringen kan bli ett bakslag för svenskan i landet.

– Ni har trampat på mig och mina rättigheter som svenskspråkig finländare, säger riksdagsledamoten Mats Nylund i ett tal.

I måndags röstade den finska regeringen ner förslaget om att ge Vasa centralsjukhus en omfattande jour. I stället hamnar jouren i finskspråkiga Seinäjoki. Ett beslut som delar vårt grannland.

De svenskspråkiga finländarna rasar nu mot förslaget då de befarar att förändringen kommer att leda till att de inte längre kan få vård på sitt modersmål – svenska.

– I dag skriver Finlands riksdag historia. Finland har gått från att vara en rättsstat med grundlagsstadgat skydd för minoriteter till att vara en republik med en enkelspråkig och brutal majoritetsdiktatur, sa riksdagsledamoten Mats Nylund (SFP) i ett känslosamt tal.

”Ni har trampat på mig”

Talet har väckt stor uppmärksamhet i landet och blivit en viral succé. Det var med sorg och ilska som Nylund i riksdagens talarstol ifrågasatte hur beslutet kunde tas – och hur hans kollegor tänkte:

– Jag beklagar det djupt. Ni har trampat på mig och mina rättigheter som svenskspråkig finländare, ni har trampat på min föräldrageneration och på mina barn. Finland är också mitt fosterland.

– Var är den ledare som borde ha satt ner foten? En ledare som aldrig låter billig regionalpolitik gå före grundlagsenliga rättigheter.

Kan bryta mot EU-lag

Kritikerna anser att ha kvar Vasa centralsjukhus hade löst problemet med de grundlagsenliga språkliga rättigheterna. Medan den andra sidan anser att det inte är nödvändigt – att det kommer att lösa sig för de svenskspråkiga.

Samtidigt säger experter att förslaget kan strida mot EU-lag och då främst ”direktivet om likabehandling oavsett ras eller etniskt ursprung” och ”direktivet om likabehandling i arbetslivet”, skriver Yle.

– Det här eftersom sannolikheten är väldigt liten att svenskspråkiga får likabehandling på sitt modersmål i Seinäjoki, säger flerspråkighetsexperten Johan Häggman i Bryssel till Yle.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN