Larm om Ku Klux Klan var internt polisskämt

Publicerad:
Uppdaterad:
Obs montage.
Foto: TT
Obs montage.

NYHETER

Polisen gick ut tidigare med info om att någon larmat om en Ku Klux Klan-samling – som visade sig vara ett luciatåg. Nu visar det sig att händelsen inte ens ägt rum, skriver Jönköpings-Posten.

Polisen i Jönköping har en regelbunden kontakt med lokala medier och reportrar för att rapportera om händelser som kan vara av intresse. Och på onsdagsförmiddagen gick de ut med att någon kontaktat dem efter att ha sett vitklädda människor i en matsal på luciadagens morgon. Personen trodde att det var Ku klux klan som samlats – när polisen kom dit visade det sig vara ett luciatåg.

Men nu visar det sig dock att det hela inte ägt rum överhuvud taget. I ett pressmeddelande som polisen skickade ut på eftermiddagen dementerar de det hela. Enligt dem rör det sig om ett internt skämt som inte skulle nå allmänheten. Polisen som höll i informationen ska inte ha vetat om detta.

– Det här är inte acceptabelt. Du måste kunna lita på att den informationen polisen ger ut stämmer. Men ibland smyger det sig in fel, i det här fallet var det ett skämt som inte blev bra, säger Fredrik Lindfors, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden, i pressmeddelandet.

”Det är oacceptabelt”

Till JP säger Fredrik Lindfors att händelsen beror på den mänskliga faktorn.

— Någon som har försökt vara lite rolig. Sedan i samband med medieuppkopplingen så hinner inte befattningshavaren dubbelkolla uppgiften.

Enligt honom är det inte vanligt att man skämtar i journalanteckningarna. Och det ska inte finnas någon jargong om att skämta om Ku Klux Klan.

— Det var ett skämt som inte föll väl ut. Det är oacceptabelt att skämta på det viset.

De ska prata med de inblandade och se över sina rutiner så att det inte sker igen.

Publicerad: