GW: Inte varit så allvarligt sedan 60-talet

1 av 3
NYHETER

Polisen befinner sig i kris. Kriminologen Leif GW Persson säger att den nya omorganisationen är ett luftslott och att situationen är värre än på 1960-talet.

– Jag vill nog påstå att så här allvarlig har situationen aldrig varit sedan dess, säger han i SVT:s Veckans brott.

Sedan polisens omorganisation har kritiken varit hård mot både rikspolischefen Dan Eliasson och ansvarig minister Anders Ygeman (S).

Flera menar att den nya organisationen snarare förvärrat polisens situation istället för att förbättra den. Kriminologen Leif GW Persson, 71, anser att poliskrisen är den värsta på 50 år.

– Första gången jag satte min fot hos polisen och fick betalt för att göra det är i slutet på 60-talet. Och jag vill nog påstå att så här allvarlig har situationen aldrig varit sedan dess, säger GW i SVT:s Veckans brott.

Han menar att försämringen inte hänt över en dag utan över flera år men att ansvariga under 2016 ”glömt bort det faktum att nästan all brottslighet är lokal”, vilket minskat polisens lokala resurser.

”Inte mer politisk klåfingrighet”

Enligt en genomgång av DN har polisens brottsuppklarning inte varit så här låg på 16 år.

– Jag tror inte det är mer politisk klåfingrighet som behövs, däremot måste vi bryta den här trenden av fallande uppklarning. Vi måste förflytta poliser längre ut i verksamheten, säger inrikesminister Anders Ygeman i Veckans brott.

Rikspolischefen Dan Eliasson säger att det blivit fler poliser i utsatta områden som Botkyrka, Järva och Storgöteborg.

– Jag håller med om, som vi säger, att det är ett allvarligt läge. Vi kommer att göra slut på över en miljarder kronor mer 2017 än 2016, säger Eliasson i programmet.

”Har byggt ett luftslott”

Men Leif GW Persson är skeptisk.

– Kommer det att bli bättre under den här ständigt framskjutna karenstiden? Nej, självklart inte. Det kommer att bli sämre och sämre hela tiden tills man inser det faktum att den här konstruktionen innehåller allvarliga fel redan från början beroende på att de personer som fick vara arkitekter bakom det här bygget gjorde ett luftslott.

ARTIKELN HANDLAR OM