Misstänkte terroristen i Åbo ljög om namn och ålder

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Finsk polis har fastställt identiteten på den marockanske man som misstänks för knivdådet i Åbo.

Han har ljugit om både namn och ålder.

Mannen är född i oktober 1994 och äldre än vad han tidigare uppgett.

1 av 6 | Foto: LEHTIKUVA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Den misstänkte terroristens identitet har fastställts med hjälp av internationellt samarbete, meddelar den finska Centralkriminalpolisen.

Mannen heter Abderrahman Bouanane och är 22 år gammal, enligt tingsrättens dokument. Tidigare har han använt det falska namnet Abderrahman Mechkah och sagt att han var född 1998.

Enligt polisen har mannen förhörts och han går med på att kommunicera med förhörsledaren. Av utredningstekniska skäl vill polisen i nuläget inte gå in på vad som framkommit i förhören.

Abderrahman Bouanane är från Marocko och kom till Finland 2016. Knivdådet inträffade en tid efter att han nekats asyl.

Förnekar terror

Han häktades i tisdags på sannolika skäl misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Via sin advokat Kaarle Gummerus erkänner han brott men förnekar terroruppsåt.

Tre av de sex personer som gripits misstänkta för inblandning i knivattacken har släppts utan misstanke om brott.

Centralkriminalpolisen frigav på lördagen en person som greps i samband med dådet för drygt en vecka sedan. De två personer som greps i onsdags, skäligen misstänkta för förberedelse till brott som begås i terroristiskt syfte, har också släppts, enligt Yle.

Förutom den huvudmisstänkte mannen är tre personer fortsatt häktade misstänkta för inblandning i knivhuggningarna.

En femte misstänkt man är internationellt efterlyst.

Angrep kvinnor

Det var den 18 augusti som en man gick till vild attack mot människor i centrala Åbo, kring Salutorget och Trätorget. Två kvinnor knivhöggs till döds innan gärningsmannen sköts och greps av polis.

Enligt polisen ska mannen specifikt ha riktat in sig på kvinnor.

Polisen har fått in flera iakttagelser, bilder och videor från ögonvittnen. Men man är fortfarande intresserad av information med relevans för attacken. Material tas emot på WhatsApp-numret 046-5342316.

Publicerad: