Meteorologer varnar för enorma översvämningar i Florida

NYHETER

Minst 27 personer har hittills mist livet i den tropiska orkanen Irmas framfart.

De första namngivna offren är poliserna Julie Ann Bridges och Joseph Ossman. De frontalkrockade med varandra i kaosvädret.

National Hurricane Center varnar för livsfarliga översvämningar och flodvågor i flera områden. Vattnet kan stiga upp till sex meter.

”Det här är en extremt farlig, livshotande situation”, skriver USA:s meteorologiska institut NWS.

Följ vår direktrapport:

1 av 16 | Foto: Susan Stocker / TT
Översvämmade gator i stormen Irmas spår.

Flera tornados har under söndagen setts dra in över Floridas sydöstra kust och Irma har nått delstaten Florida.

1,3 miljon hushåll uppges vara strömlösa i Florida och siffran stiger ständigt. Sex miljoner människor har uppmanats att fly från sina hem. Merparten av Floridas befolkning bor i de zoner där den tropiska orkanen väntas slå till som hårdast. Enligt CNN:s reporter på plats faller det träd vid Floridas kust.

– Kokosnötter, överallt, säger reportern Derek Van Dam i sin livesändning. 

Irma uppgraderas till en nivå fyra-storm, men vid 20.15-tiden på söndagen, svensk tid, klassades den återigen ner till en trea.

Hittills har 27 människor omkommit i stormen. På måndagsmorgonen, svensk tid, kom namnen på de två första identifierade dödsoffren: Poliserna Julie Ann Bridges och Joseph Ossman. De frontalkrockade med varandra i Hardee County i Florida. Julie Ann hade arbetat hela natten på ett härbärge för hemlösa när hon krockade med Joseph som var på väg till jobbet.

”Dags för att vara orolig för människor”

CNN rapporterar under söndagen att stormen Irma har nått Floridas fastland. Enligt deras reporter var Irma då i Key Largo.

Orkanen har upp- och nedgraderats flera gånger. Det senaste budet är att den tropiska stormen nu återigen är kategori fyra. 127 000 boende i Florida har sökt skydd i olika skyddsrum runt om i delstaten, rapporterar nyhetsbyrån AP. Har man inte tillgång till ett skyddsrum och inte har evakuerat uppmanar sheriffen i Broward county till detta:

”Hitta det säkraste rummet i huset. Det är dags att vara oroliga för människor, inte fastigheter”, twittrar sheriffen.

Ödelagt bebyggelse på öar

På Kuba har Irma redan orsakat stor förödelse – flera städer på öns norra sida svämmade under lördagen över och de kubanska meteorologiska institutets mätinstrument som mäter vindhastighet har gått sönder av den kraftiga blåsten. På Kuba har 5 000 turister evakuerats och stora delar av kusten vid huvudstaden Havanna är översvämmad, rapporterar The Guardian.

På Barbuda har orkanen skadat 95 procent av bebyggelsen enligt landets premiärminister. Irmas lillebror – orkanen José – har minskat i styrka.

Storstaden Miami förväntas inte drabbas så hårt – men vindstyrkorna där kommer fortfarande bli stora.

Varnar för livsfarliga översvämningar

Donald Trump har också bett folk att ta orkanen på allvar och ber de som fortfarande inte evakuerat att ta chansen att göra det innan det är för sent och strunta i materiella egendomar:

– Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand, säger Trump i en video som han har lagt upp på Twitter, och som har filmats under ett möte på presidentens officiella lantställe Camp David i Maryland.

National hurricane center varnar för livsfarliga översvämningar vid South Santee River söder om Jupiter Inlet, norra Miami Beach i södra Florida till Ochlockonee River, Florida Keys och Tampa Bay. Vindhastigheten har enligt Reuters uppmätts till 58 meter per sekund.

Stormvarningar är även utfärdade för delar av delstaterna Alabama och Georgia.

"Det här är en extremt farlig, livshotande situation!", skriver USA:s meteorologiska institut NWS kontor i Key West i ett varningsmeddelande rapporterar TT.

"Vidta genast åtgärder för att rädda ditt liv!" fortsätter meddelandet.

Läs chatten om orkaner:

Följ orkanens framfart:

ARTIKELN HANDLAR OM

Florida

Väder