Akut hotade Sumatratigrar dödade

TT-AFP

Publicerad 2022-04-26

Sumatratigern Damai leker med en av sina ungar på ett zoo i Washington. Arkivbild.

Tre utrotningshotade tigrar har hittats döda på den indonesiska ön Sumatra efter att ha fastnat i djurfällor. Det är ett slag mot artens snabbt minskande population, konstaterar polisen.

Med tassarna snärjda i stålsnaror hittades två döda tigrar bredvid varandra nära en palmoljeplantage i den indonesiska regionen Aceh, meddelar den indonesiska polisen.

Kadavret efter en tredje Sumatratiger med tassarna snärjda i stålvajer hittades omkring 500 meter från de andra tigrarna.

Det finns misstankar om att tigrarna fastnat i vildsvinsfällor, skrev den lokala polischefen, Hendra Sukmana, i ett pressmeddelande i söndags.

Nu ska myndigheterna genomföra en obduktion för att fastställa dödsorsaken.

”Vi fördömer den här incidenten kraftigt. Om testerna visar att det var en avsiktlig handling som orsakade dödsfallen i dessa skyddade arter kommer vi att vidta strikta åtgärder”, sade chefen för Acehs naturvårdsbyrå, Agus Arianto, till AFP på måndagen.

Sumatratigern är en underart till tiger som lever på den indonesiska ön. Varje år dödas uppemot tio individer i den redan minskade populationen, enligt Indonesiens skogsmyndighet.

Skogsavverkning har minskat artens naturliga livsmiljö och ökade konflikter med människor har lett till att mindre än 400 Sumatratigrar finns kvar i frihet.