Myggforskaren avslöjar: Blodgruppen myggen gillar mest

Anders Lindström, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Anders Lindström, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Trots att du sprayat hela kroppen med myggmedel hittar den ettriga insekten ställen att bita på.

Vissa människor får helt enkelt fler myggbett än andra.

– Den blodgrupp som luktar annorlunda drar till sig mer myggor, säger myggforskaren Anders Lindström.

I sommar kommer de flesta att få myggbett. Hur många man får beror enligt forskaren Anders Lindström på hur man doftar, vilket Nerikes Allehanda var först att rapportera om.

– Vissa svettas mer och om myggan får välja så tar den människan som luktar lite godare för dem. Sedan beror det på vår ämnesomsättning och hur mycket koldioxid vi utsöndrar och även fettsyror som myggorna känner lukten av, säger han till tidningen.

PLUS: TEST: Mest effektiva myggskrämman

Myggan verkar vara mer förtjust i vissa blodgrupper än andra, enligt Anders Lindström, som forskar på mygg vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– De som luktar annorlunda drar till sig mer myggor, mest dras de till blodgrupp 0 verkar det som.

För den som vill undvika myggbett är ett tips att bära ljus kläder, eftersom myggan känner sig exponerad och undviker dem. Men det hjälper bara till viss del, enligt Anders Lindström.

– Myggmedel funkar hyfsat bra, annars handlar det om att bära långärmat och långbyxor, säger Anders Lindström till Nerikes Allehanda.

Nilfebermyggan finns i Sverige

Att bli myggbiten i Sverige är sällan farligt – de flesta får lite klåda och ett rött utslag. Men det finns en liten risk för andra sjukdomar.

– Det rör sig om ett 100-tal fall årligen, av harpest eller bärplockarsjukan, som kan utslag och ledvärk. Men det är mest lokala fenomen, säger Anders Lindström.

Sjukdomar som malaria och denguefeber sprids av myggor i tropiska och subtropiska delar av världen. Men nilfeber-viruset skulle kunna drabba även Sverige, enligt forskaren, som själv hittat ett exemplar av nilfebermyggan.

– Myggan är väletablerad i Sverige, men vi har inte hittat sjukdomen här ännu.

Publisert:

LÄS VIDARE