Mordet på Mikael Petersson i Karlskrona

Anatoliys mamma: ”Jag var alldeles förtvivlad”

Hovrätten skärper straffet – båda får livstid

Av: 

Erica Fält

NYHETER

I tre månader förnekade de allt. Tills förhörsledarna vände kärleksparet emot varandra och lojaliteten brast.

Nu berättar Birgitta, Anatoliys mamma och Mikael Peterssons före detta fru, om mordet på Mikael.

– Jag var alldeles förtvivlad för man hoppas och hoppas att han skulle funnits någonstans. Men att han inte var vid livet längre, det var jättehemskt, säger Birgitta i Kalla Fakta på TV4.

Kärleksparet drev veganskt musikkafé, tränade kampsport och höll konserter. Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer dem båda till livstids fängelse för mordet på Mikael Petersson i Karlskrona förra sommaren.

Det var i slutet i av juli 2020 som Mikael Petersson, 57 spårlöst försvann i Karlskrona. Han skulle hem till sin son, Anatoliy Petersson, för ett möte angående sonens musikkafé som Mikael investerat pengar i. Men han kom aldrig hem till sin ex-fru Birgitta där han bodde vid tillfället.

– Lampan som jag hade tänt för att han skulle se när han kom hem var fortfarande tänd och det var ingen där, berättar Birgitta i Kalla Fakta.

Två dagar senare är det Anatoliy själv som anmäler sin pappa försvunnen.

– Det kändes väldigt lustigt att han bara var försvunnen, att han inte svarade i sin telefon eller hörde av sig, säger Birgitta i Kalla Fakta.

Anatoliy Petersson mördade sin pappa.

Adopteras från Ryssland

1998 föddes Anatoliy Petersson i Ryssland och placerades kort därefter på ett barnhem. Fyra år senare adopterades han av det svenska paret Birgitta och Mikael. Birgitta var till en början orolig över att han inte skulle känna sig hemma hos familjen.

– Men det gick förvånansvärt bra. Han var jätteglad och pigg, han tyckte det var superkul, berättar Birgitta i dokumentären.

Men åren gick och allt var inte längre frid och fröjd. I tonåren började Anatoliy hitta på lögner, bland annat att han hade lungcancer och Parkinsons sjukdom. Vid ett tillfälle drog han igång en enorm räddningsinsats efter att ha ringt polisen och påstått att han sett en man falla i vattnet från sin kajak.

Han förklarar sedan falsklarmet som ett rop på hjälp eftersom hans föräldrar utnyttjat honom sexuellt. Ytterligare en lögn som gör att Mikael och Birgitta kallas till socialtjänsten.

– Det var jättejobbigt, det var som om vi var hemska människor. Vi kontaktade BUP då, när vi förstod att något var fel, säger Birgitta i Kalla Fakta.

Lögnerna fortsatte. Anatoliy anmälde sina föräldrar för misshandel och sexuella övergrepp.

– Jag vet inte varför han gjorde så. Jag har sett det som att han behövde uppmärksamhet. Men det var ju det enda han fick, han är enda barnet och då ger man ju sitt barn uppmärksamhet, säger Birgitta.

Mikael Petersson blev 57. Han mördades av sin son och dennes partner.

”Vi ska aldrig ljuga för varandra”

2019 träffades Anatoliy och Leonard på en jiujitsuklubb i Karlskrona. De fattade snabbt tycke för varandra och inledde senare en relation. Tidigt i deras relation lovade de varandra att aldrig ljuga för den andre. Men lögnerna hade börjat redan innan de ens blev ett par. Särskilt lögnerna om Mikael, Anatoliys pappa.

– Anatoliy sa att han var en del av en kriminell organisation. Han var torped, agent, samordnare och allt möjligt, berättar Leonard Höglind i ett polisförhör som visas i Kalla Fakta.

Återigen lögner. Leonard berättar också i förhör att Anatoliy har påstått sig själv vara uppfostrad av Mikael till att bli torped. Och att han dödat elva personer i yrket.

– Den första när han var femton.

Lögnerna tycktes aldrig ta slut. Anatoliys syster i Japan, lägenheten de bodde i, maffiaorganisationen som jagade dem, deras ålder och reinkarnation.

Leonard Höglind hjälpte pojkvännen mörda Mikael, 57.

Ihärdigt nekande

I tre månader nekade kärleksparet till brott. Men vartefter förhörskallelserna kom gick det upp för Leonard att Anatoliy brutit deras löfte och ljugit för honom. Det brutna löftet var det som till sist fick honom att erkänna. Och den här gången var det Leonard som påkallade förhör med polisen.

– Det var vi som dödade Mikael, hör man honom säga i polisförhöret som visas i Kalla Fakta.

Efter att ha brutit lojaliteten mot Anatoliy åkte Leonard ut till havs med polisen och visade vart paret begravt Mikaels styckade kropp.

– Det kändes skönt på ett sätt att de hittat honom men samtidigt var det ju hemskt, säger Birgitta i Kalla fakta.

Hon fortsätter:

– Man var alldeles förtvivlad för man hoppas och hoppas att han skulle funnits någonstans. Men att han inte var vid livet längre, det var jättehemskt.

Kalla faktas dokumentär sänds i TV4 torsdag 16 september kl. 21.00

På den här skärgårdsön hittades Mikael död.
Mordvapnet, en skiftnyckel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Mördarduons önskemål – permission för båtklubbsmöte

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Mikael Petersson i Karlskrona

Kalla fakta

TV4

Brott

Våldsbrott

Mord

Karlskrona