Radioprofilerna hetsade mot vaccin – dog med covid

Radioprofilerna uppmanade lyssnarna att bojkotta vaccinet.

Nu är minst fem av dem döda med covid-19.

– Radiopratarna är problemet, inte vaccinet, menar kritikerna.

Senast i raden av amerikanska konservativa radiopratare att dö efter att ha smittats med coronaviruset är Bob Enyart i Denver.

Efter att ha uppmanat till bojkott av coronavaccinet insjuknade han i covid-19 för ett par veckor sedan, skriver The Guardian.

– Bob Enyart var en av de smartaste, och utan tvekan den visaste, människa jag känner. Samtidigt var han snäll och ödmjuk och alltid, alltid villig att lyssna och diskutera vad du än ville, sa hans radiokollega Fred Williams efter dödsbeskedet.

Intensivvård i Idaho, USA. OBS: Arkivbild.
Intensivvård i Idaho, USA. OBS: Arkivbild.

Läste upp namn på döda

Denver Post har inte lika vänliga ord att säga om den avlidne radioprataren, skriver The Guardian.

Enyart ska bland annat ha använt den kabel-tv-show han tidigare var programledare för till att hånfullt läsa upp namn på människor som dött i aids samtidigt som låten ”Another one bites the dust” av Queen spelades.

Han var också förespråkare för dödstraff för kvinnor som genomgått en abort.

I oktober i fjol lyckades Enyart stoppa pandemirelaterade restriktioner i Colorado för kyrkobesök genom att stämma delstaten.

Han är inte den förste konservative radiopratare runt om i USA som dött i viruset efter att ha bedrivit kampanj mot covidvaccin.

Enligt Washington Post dog fyra av dessa bara i augusti, sedan deltavarianten helt tagit över i landet och skapat en fjärde våg i stora delar av USA.

 Radioprataren Bob Enyart dog i corona.
Radioprataren Bob Enyart dog i corona.

Liknade vaccin med nazism

En av dessa var Marc Bernier, lokalkändis i Daytona Beach i Florida, som kallade sig ”Mr Anti-Wax” och anklagade regeringen för att ”bete sig som nazister” genom att uppmana folk att vaccinera sig.

Han dog efter att ha vårdats på sjukhus.

Kritiker anklagar nu USA:s nätverk av pratradiostationer för att öka på motståndet mot vaccin och bidra till desinformationen om coronaviruset och pandemins härjningar.

Traditionen med pratradio är fortfarande levande i USA. I många delstater där vaccineringsgraden är lägre än genomsnittet kan välkända radiopratare ha stark påverkan över opinionen.

– Radiopratarna är problemet, inte vaccinet, säger Jerry Del Colliano, professor vid New York university och chefredaktör för branschtidningen Inside Music Media som täcker radioindustrin, till Washington Post.

Han menar att de stora företagen som äger lokala radiostationer över hela USA riskerar sina lyssnares liv.

Brian Rosenwald, som skrivit en bok om pratradio, säger till Washington Post att plattformen traditionellt har dragit till sig lyssnare genom att kritisera ”mainstream media” och allt man förknippar med det liberala etablissemanget: Demokraterna, Hollywood, forskarvärlden och så vidare.

På så sätt blev motståndet mot vaccinet en perfekt stridsfråga för programledarna som når miljontals lyssnare varje dag.

Ångrade sig på dödsbädden

Minst två av de nu avlidna radiopratarna ska efter insjuknandet ha ångrat sina ståndpunkter och genom familj och vänner uppmanat alla att ta vaccinet.

Bland dem Dick Farrel, 65, som jobbade för radiostationer i Miami och Palm Beach i Florida, och bland annat kallade USA:s ledande virusexpert Anthony Fauci för ”en maktgalen, ljugande tokdåre” och uttryckte sig hånfullt om restriktioner.

– När han blev riktigt sjuk skrev han till mig och sa att pandemin är att ta på allvar och uppmanade mig att ta sprutan, säger vännen Amy Leigh Hair enligt Washington Post.

– Jag vet att han ändrade sig på slutet. Jag tror att Dick Farrel skulle ha levt i dag om han hade tagit vaccinet.

Drygt 660 000 amerikaner har dött med covid-19 hittills under pandemin. I genomsnitt dör 1 827 amerikaner med viruset varje dag. Det är en ökning med 36 procent på 14 dagar.

Publisert:

LÄS VIDARE