Valet 2022

Nya S-planen för att attackera SD

Av: 

My Rohwedder

NYHETER

Mindre snack om SD:s rötter och mer om deras politik.

I Socialdemokraternas nya valstrategi kommer Sverigedemokraterna att vara en huvudmotståndare.

S kommer fokusera på att lyfta fram SD som ett högerparti med politik som är dålig för arbetare och vanligt folk.

– Uppenbarligen har strategin att enbart peka på deras rötter inte fungerat, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Inom kort hoppas Socialdemokraterna vara klara med sin valstrategi. Arbetet har försenats av höstens politiska turbulens, med ett partiledarbyte och en komplicerad regeringsbildning.

Men en del är redan klar – den som handlar om hur Socialdemokraterna ska förhålla sig till SD i den här valrörelsen.

– Vi kommer att fokusera på deras politik; deras svängning i vinster i välfärden, att de vill avveckla fackens regionala skyddsombud och att de röstat nej till kollektivavtal vid upphandlingar. De är ett högerparti som står på arbetsgivarnas och riskkapitalisternas sida, säger Tobias Baudin.

”Har varit lite obekvämt”

Inför valet 2018 hade Socialdemokraterna utsett Moderaterna och Sverigedemokraterna till huvudmotståndare. Strategin gick ut på att lyfta fram SD:s rötter och att undvika att ta debatten där de var som starkast – migrationen. På så sätt skulle Sverigedemokraterna hållas tillbaka.

Det funkade inte. Det tycker inte Tobias Baudin heller.

– Jag tror att många har blivit förbaskade på att vi inte har velat ta i migrationsfrågan, att det varit lite obekvämt. Men har vi samhällsproblem då måste Socialdemokraterna vara ett parti som ser problemen och tänker göra nåt åt dem. Att man säger som det är, det tror jag är viktigt för många, säger Baudin.

”Ett högerparti som står på arbetsgivarnas och riskkapitalisternas sida”, säger Tobias Baudin om SD.

”SD har bruna rötter”

I den här valrörelsen ska Socialdemokraterna lämna debatten om SD:s rötter bakom sig och fokusera på att beskriva Sverigedemokraterna som ett högerparti.

– Nu tycker jag att alla vet vilka rötter SD har. Alla vet att vi har röda rötter, Moderaterna har blåa rötter, Miljöpartiet har gröna rötter och SD har bruna rötter. Det är fakta, säger Tobias Baudin.

– Det är en ny spelplan, med tanke på den stora förflyttningen som Moderaterna har gjort. Man har både samarbetat och förhandlat med SD, något Ulf Kristersson tidigare sagt att han aldrig skulle göra.

– Det är ett högerkonservativt block, det är det vi har som motståndare den här gången, säger Baudin.

Partiet behöver bli tydligare

I den förra valrörelsen stod Tobias Baudin i frontlinjen och såg på när Socialdemokraterna tappade allt fler arbetarväljare till Sverigedemokraterna. Baudin var ordförande för fackförbundet Kommunal, en del av LO.

– Jag tycker att vi måste spetsa till vår politik och verkligen prioritera LO-medlemmar. Jag träffar många som säger att S förut, det var ett parti de stod nära och som de sympatiserade med – men vad är Socialdemokraterna i dag? Här måste vi göra vår hemläxa. Vi har nog varit för otydliga. Vi måste våga prioritera tydligare.

För S är konflikten med Sverigedemokraterna viktigare än någonsin. I den här valrörelsen handlar det inte bara om att strypa utflödet av väljare till SD. Ska Magdalena Andersson kunna bli statsminister efter valet så måste Socialdemokraterna ena Vänstern och Centern och den enda enande kraften är motståndet mot att ge SD inflytande.

Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Tobias Baudin på S-kongress i Göteborg, november 2021.

”Hoppas de kommer tillbaka”

Det är många partier som tävlar om arbetarväljarnas gunst i den här valrörelsen. Vänsterpartiet drömmer om att locka missnöjda arbetarväljare att rösta V i stället för SD, Moderaterna ber om att ”få låna” arbetarväljares röster för ett maktskifte och SD har redan under många år vunnit över LO-män till högersidan.

För Socialdemokraterna är det mer komplicerat. För S är förlusten av väljare ett faktum och något som pågått under lång tid.

– Jag hoppas att man ser att vi har gjort vår läxa. Vi har en ny partiledare och jag är ny partisekreterare, och vi har gjort vår analys. De politiska prioriteringar som gäller för oss är att bryta segregationen, få bort våldet, välfärden och jobben – bra villkor, bra löner och svenska kollektivavtal.

– Jag hoppas att några kan tänka sig att komma tillbaka till Socialdemokraterna. Jag har mött många som säger ”jag har varit sosse men nu har jag bytt”.

Pandemin har satt stopp

Tobias Baudin har varit partisekreterare sedan kongressen i början av november förra året. Han har stuns under sina vita gympaskor och hade hoppats på att tillbringa valrörelsen på resande fot för att möta väljare runt om i landet. Det har pandemin satt stopp för, i alla fall för tillfället.

För honom är det personligt att ta fighten mot SD.

– SD är så långt ifrån mina värderingar som man kan komma. Jag har varit socialdemokrat och fackligpolitisk hela mitt liv, så på det sättet är det viktigt även för mig som person.

Känner du någon som är sverigedemokrat?

– På ett privat plan, nej, men jag har pratat med många och då är det återkommande att man varit socialdemokrat men i dag är man tveksam till vad vi står för, säger Tobias Baudin.

”SD är så långt ifrån mina värderingar som man kan komma”, säger Tobias Baudin.
”Jag hoppas att man ser att vi har gjort vår läxa. Vi har en ny partiledare och jag är ny partisekreterare, och vi har gjort vår analys”.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rekorddominans för Andersson i medierna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Tobias Baudin

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna