Ukrainsk uthållighet och stridsvilja förvånar

Av:  TT

Endast ett totalt eldupphör kan göra det möjligt för hundratals civila att lämna kemfabriken i Sievjerodonetsk enligt guvernör Serhij Hajdaj.

Men Ukrainas militär har delvis lyckats stoppa rysk offensiv på den östra fronten, anser militära analytiker.

De storpolitiska frågorna om Ukraina och dess framtid avhandlades i EU:s Bryssel, ryska S:t Petersburg och Washington DC i USA på fredagen. Men på marken fortsatte de ryska massiva angreppen och det outtröttliga ukrainska försvaret att strida om stad efter stad, meter för meter i östra Ukraina.

Civila dödsfall, krigsbrott och oändlig misär för människor i Donbassregionen är fortsatt skräckfylld vardag för de drabbade. Rapportering från krigsskådeplatser är näst intill omöjlig under den brutala ryska invasionen.

Men uppgifter kommer om att Ukrainas militär lyckas hålla uppe både moral och stridsvilja:

– Den ukrainska militärens strategi har genomgående varit effektiv, säger Ivan Klyszcz, universitetet i Tartu i Estland, till nyhetsbyrån AFP.

En fransk militär, som vill vara anonym, håller med, och pekar på Ukrainas uthållighet att försvara angripna städer.

– Varje gång som ryska styrkor har försinkats (av ukrainsk militär) i en stad, så har det också stoppat trupperna från att utnyttja en dynamisk kraft att erövra områden och inta städer.

Fast i skyddsrum

Men i stridernas mitt, och bland resterna på slagfälten, är verkligheten fruktansvärd. Intensiva strider pågår fortsatt i Sievjerodonetsk i östra ukraina, enligt Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk.

”Det är nu omöjligt och fysiskt farligt att gå ut från fabriken på grund av konstant artilleribeskjutning och strider. Det finns 568 människor i skyddsrummet, av dem 38 barn”, säger Hajdaj i ett inlägg på Telegram.

”Att komma ut från anläggningen är endast möjligt med en fullständig vapenvila.”

Tidigare i veckan uppgav Hajdaj att ungefär 10 000 civila fortfarande befann sig i staden, som till stor del kontrolleras av ryska styrkor.

Samtidigt är tvillingstaden Lysytjansk under rysk beskjutning och en stor motorväg som leder ut ur staden är inte längre framkomlig, uppger Hajdaj.

Staden uppges nu förbereda sig för möjliga gatustrider med ryska trupper som nu strider i Sievjerodonetsk på andra sidan floden Donets, rapporterar AFP som är på plats.

Saknar elektricitet

Det framkommer också fler uppgifter om torsdagens bombning mot Lysytjansk där ett kulturcentrum i staden sattes i brand. Fyra personer ska ha dödats i attacken mot byggnaden, som bland annat inrymde ett bibliotek och var en plats där invånare sökte skydd under kriget.

Enligt lokal polis har ytterligare cirka tio personer skadats, några av dem allvarligt, efter att ha blivit fast under rasmassor. Polisen säger att de skadade fördes till den närliggande staden Bachmut för vård eftersom sjukhuset i Lysytjansk saknar elektricitet.

FN varnar för den svåra humanitära situationen i Ukraina. Framför allt i östra Donbass är läget ”extremt oroande och fortsätter att försämras snabbt”, säger det humanitära samordningsorganet OCHA i ett uttalande.

FN:s människorättsorgan OHCHR har fram till den 15 juni verifierat över 9 983 civila offer i landet, av dem 4 452 dödade och 5 531 skadade. Den verkliga siffran antas vara betydligt högre.

Johnson mötte Zelenskyj

Under fredagen kom Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på oannonserat besök i Kiev, där han träffade president Volodymyr Zelenskyj. Johnson bedyrade åter att britterna står bakom Ukraina och Zelenskyj säger i ett inlägg på Telegram att han är tacksam för stödet från Storbritannien.

Zelenskyj säger också att han och Johnson ”har en gemensam syn på hur man går mot seger” i kriget. De båda ledarna ska ha diskuterat Ukrainas försvarsförmåga och läget vid frontlinjerna.

– Särskilt talade vi om behovet av att öka tillgången på tunga vapen. Huvudsaken i dag är att förse Ukraina med luftförsvar. Vi börjar röra oss i den riktningen. Ryska robotanfall förblir ett hot mot vårt folk, mot hela Ukrainas territorium. Den stora majoriteten robotanfall av den ryska armén utförs mot vanliga människor, på civil infrastruktur – bostäder, skolor, sjukhus, universitet, transporter, tillade Zelenskyj.

Publisert: