Mejla

My Rohwedder

Tio år av veterandebatt har gått S förbi

NYHETER

Socialdemokraternas senfärdiga respons på att ta hem de afghanska tolkarna visar att de missat oppositionens allt större vurm för krigsveteranerna.

Efter att ha fått alla riksdagens övriga partier emot sig vände S och nu är processen att ta hem de lokalanställda och deras anhöriga från Afghanistan i gång.

I takt med att talibanerna intog stad efter stad i Afghanistan hördes allt fler röster för att Sverige skulle ta hem framför allt de afghanska tolkar som jobbat tillsammans med svenska soldater i Afghanistan.

En grupp tolkar hade redan efter 2013 fått hjälp att komma till Sverige då deras samarbete med svenskarna ansågs ha utsatt dem för stora risker.

Men sedan dess, sedan flyktingkrisen 2015, den efterkommande debatten om de ensamkommandes rätt att få stanna i Sverige och den omdebatterade gymnasielagen, har det varit mycket oattraktivt politiskt att i något sammanhang vara positiv till att låta afghaner komma till Sverige.

Spanien evakuerar medborgare från flygplatsen i Kabul.

S ensamma kvar

Därför är det inte konstigt att justitieminister Morgan Johansson slog ifrån sig Moderaternas krav på att ta hem tolkarna. Morgan Johanssons kommentar var att det inte var rimligt att hjälpa alla som jobbat för Sverige i Afghanistan.

Han påtalade det motsägelsefulla i att Moderaterna bara någon vecka tidigare varit kritiska till att Afghanistan sagt sig oförmöget att ta emot tvångsutvisade medborgare från Sverige, med anledning av det politiska läget och en ökad spridning av covid-19.

Det hängde inte ihop att ena dagen kräva utvisning till vilket pris som helst och andra dagen vilja ta hem tolkarna, menade Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson.

Dagen efter lät det annorlunda och regeringen började se över vad de kunde göra för att hjälpa tolkarna, och andra lokalt anställda som varit anlitade av Sverige i Afghanistan.

För till sist stod Socialdemokraterna ensamma kvar, till och med Sverigedemokraterna ville hjälpa tolkarna och Moderaterna hotade att driva frågan genom riksdagen.

Så vad var det S hade missat?

Krigsveteranerna

Det Socialdemokraterna missade var att det fanns en sympati för just den här gruppen, de som hjälpt den svenska militären och riskerat sina liv tillsammans med svenska soldater. De var inte bara afghaner som sökte flyktingstatus, de kunde också ses som krigsveteraner.

I Sverige har krigsveteraner inte haft samma höga status eller fått samma plats i offentligheten som krigsveteraner i till exempel USA. För trots att det varit fred i Sverige i över 200 år så har Sverige krigsveteraner, soldater som tjänstgjort i väpnade konflikter utomlands. Under åren i Afghanistan är det soldater som tjänstgjort i regelrätta strider.

Politisk fråga

Under det senaste decenniet har ett arbete gjorts för att stärka krigsveteranernas ställning i Sverige. Veterandagen firas den 29 maj. Sedan 2011 har den statsceremoniell status i Sverige och 2017 blev det en flaggdag. Sedan 2013 finns det också ett veteranmonument på Djurgården i Stockholm, där Veterandagen firas med pompa och ståt och medaljer.

Prins Carl Philip, ÖB Micael Bydén, statsminister Stefan Löfven, talman Andreas Norlén, försvarsminister Peter Hultqvist och ordförande för veteranklubben Sverker Göransson, f d ÖB vid högtidshållandet av veterandagen i maj 2020.

Flera riksdagspolitiker från bland annat Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har aktivt jobbat med att höja statusen för krigsveteranerna i Sverige, och därför borde deras krav på att ta hem de afghanska tolkarna inte komma som en överraskning för Socialdemokraterna.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Av: 

My Rohwedder

Publisert:

LÄS VIDARE

Tolkar och lokalanställda kan landa i Sverige redan till helgen

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Moderaterna

Morgan Johansson

Afghanistan

Veterandagen

My Rohwedder