V är fjärde största partiet – L riskerar att lämna riksdagen

Vänsterpartiet klättrar upp till en fjärdeplats och Moderaternas väljarskara ökar mest.

Samtidigt är det krisläge för Liberalerna.

Här är den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Sommarens regeringskris är förbi och den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop visar att väljarna har ändrat fokus.

Under pandemins mest kritiska månader har sjukvården varit en hjärtefråga för många väljare, men den senaste tidens skjutningar och extremväder har flyttat den politiska agendan mot brottslighet och miljö.

Moderaterna är det parti som ökar mest med 1,5 procentenheter sedan senaste mätningen i juli.

Det går även framåt för Sverigedemokraterna, som ökat med 0,6 procentenheter och nu har 19,9 procent av väljarstödet.

– Det är framför allt omvärldshändelser som påverkat väljarna. Partiledarna har inte varit särskilt synliga under sommarmånaderna. Fokus på brottslighet ger ofta ökat stöd för M och SD, vilka båda går framåt, säger Anders Lindholm, senior advisor vid Demoskop.

V klättrar i senaste mätningen

Mätningen visar också att Vänsterpartiet gått om Centerpartiet. Med 10,2 procent av väljarstödet klättrar V upp till en fjärdeplats, jämfört med C som har 10,1 procent.

– V lyckas nu försvara det starka stöd man fick i samband med regeringskrisen. Att man både valde att ta striden och sedan undvek ett extraval har förmodligen premierats av väljarna. Skillnaden med 0,1 procent mellan V och C är förstås dock mest symbolisk, säger Anders Lindholm.

Samtidigt tappar Socialdemokraterna 0,6 procent av sina väljare. Tappet indikerar att förmågan att bita sig fast vid makten inte är det som plockar poäng hos väljarna i första hand, enligt Anders Lindholm.

De riskerar att hamna under fyra procent

I den senaste mätningen ser det däremot mörkt ut för Liberalerna. Med bara 2,3 procent har L det lägst uppmätta stödet sedan januari i år, och om det varit val idag hade partiet halkat under riksdagsspärren.

– Att partiet bytt politiska samarbetspartners två gånger har inneburit ett tapp av olika väljargrupper vid de olika tillfällena. Då man också tappat sin position som ledande i skolfrågor är partiet i stort behov av en sakfråga där man övertygar och där är man ännu inte riktigt, säger Anders Lindholm.

Även Kristdemokraterna har tappat väljarstöd under den senaste månaden.

– Med ett stöd av 5,4 procent av väljarna kan KD, återkomma att dras in i fyraprocentsstriden, vilket sannolikt skulle kunna vara skadligt för L:s möjligheter att nå spärren, säger Anders Lindholm.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: