Inget brott när 27-årig kvinna dog i fyllecell: ”Förkrossade”
Publicerad 2022-05-09
Sambon vädjade om att den 27-åriga kvinnan skulle föras till sjukhus.
I stället fördes hon till arresten, där hon dog. Utredningen mot stationsbefälet och arrestvakten läggs nu ned.
– Mina klienter är förkrossade över åklagarens beslut, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.
Klockan 00.44, natten mot lördag 9 oktober, fördes den 27-åriga kvinnan till en cell på arresten i Trollhättan. Hon hade omhändertagits enligt lagen om omhändertagande av berusade personer.
Kvinnan skulle ses över var 15:e minut. Hon noterades inledningsvis gråta i cellen, och sedan sova. Men vid 04.02 inleddes hjärt- och lungräddning. Därpå tillkallades ambulans och kvinnan fördes till sjukhus, där hon klockan 05.28 konstaterades död.
”Hon var i mycket dåligt skick”
Kvinnans sambo vädjade under natten att kvinnan skulle få sjukhusvård istället för att föras till arresten, uppger Elisabeth Massi Fritz som företräder fyra närstående personer till kvinnan.
– Det finns många frågetecken i detta fall och vi bedömer det högst anmärkningsvärt att offret inte fick omedelbar sjukvård eftersom hon var i ett mycket dåligt skick, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.
Familjen har begärt ut samtliga handlingar från åklagaren och kommer eventuellt att överpröva fallet.
– Mina klienter har haft möte med den läkare som var jouransvarig den kvällen och hade man ringt till sjukhus från arresten så hade, enligt mina klienter, sjukhuset tagit emot henne omedelbart. Men ingen ringde från arresten, fortsätter Massi Fritz.
Stationsbefäl och arrestvakt utreddes
Chefsåklagare Martin Tiden vid Särskilda åklagarkammaren har utrett händelsen. Ett stationsbefäl och en arrestvakt utreddes först för tjänstefel, senare för vållande till annans död.
Men i dag meddelade han att utredningen läggs ned.
– Den här lagstiftningen bygger ju väldigt mycket på bedömningar. Utifrån samma omständigheter kan du göra olika bedömningar utan att det blir så fel att det kan vara ett brott. Jag har inte kunnat visa att de bedömningar han har gjort, med den kunskapen han hade då, var så fel att det utgjorde brott, säger Martin Tidén angående stationsbefälet.
Arrestvakten rentvås också, då Martin Tidén bedömer att tillsynen skett på ett riktigt sätt. Chefsåklagaren vill inte uppge kvinnans dödsorsak, med hänvisning till sekretess.
Hur ser du på Elisabeth Massi Fritz argument att kvinnan borde fått vård, istället för att föras till arresten?
– Den utredningen som vi har gjort har inte gett det vid handen. Den bedömningen får Massi Fritz stå för, säger Martin Tidén.