Polismyndigheten

Rikspolischefen om dödsskjutningarna: ”Alldeles för få poliser”

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Det dödliga vapenvåldet fortsätter och polisen får hård kritik.

Nu ryter rikspolischefen Anders Thornberg ifrån.

– Det är väldigt mycket fokus på polisen, men det kanske skulle suttit någon från kommunen, socialtjänsten eller någon politiker här också? säger han i ”P1-Morgon”.

Trots att polisens resurser ökar fortsätter det dödliga våldet att öka i Sverige. De senaste tre åren har det skett ungefär en skjutning per dag och sedan 2018 har 170 personer skjutits till döds.

Bara i år har 21 personer dödats i skjutningar i Stockholm.

Det senaste mordet i Stockholm skedde i torsdags, då rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad.

Hos rikspolischefen Anders Thornberg hörs en frustration när han medverkar i Sveriges Radios ”P1-Morgon” på tisdagsmorgonen.

– Det är en synnerligen allvarlig situation vi har i Sverige. Mina medarbetare är helt fantastiska, de kämpar varje dag efter sin bästa förmåga. Men vi är alldeles, alldeles för få i polisen. Polistätheten är bland den lägsta i Europa och det har uppmärksammats nu, säger han.

Rikspolischef Anders Thornberg om dödsskjutningarna: ”Kommer aldrig vända om vi inte bryter gängkriminaliteten”.

Polischefen: Nyrekryteringen måste brytas

Trots att polisen gripit många kriminella fortsätter brottsligheten. Enligt Anders Thornberg jobbar polisen just nu med 250 mordutredningar, eller utredningar om försök till mord.

En förutsättning för att brotten ska klaras upp är att fler vågar vittna och prata med polisen, säger Thornberg. Men för att det dödliga våldet ska minska måste nyrekryteringen till de kriminella gängen stoppas:

– Det här kommer aldrig att vända om vi inte bryter gängrekryteringen. Utvecklingen kommer inte brytas om inte övriga delar av samhället ser till att rekryteringen bryts, säger rikspolischefen. .

– Jag är med här i dag för att berätta om situationen. Vi behöver bli fler och vi måste växa, säger han också.

Minnesplats för den ihjälskjutne rapartisten Einár i närheten av mordplatsen i Hammarby Sjöstad.

Felriktad kritik mot polisen

På grund av det stora antalet skjutningar får polisen en hel del kritik. Men Anders Thornberg menar att kritiken ibland är felriktad, och att fler delar i samhället måste agera för att få stopp på skjutningarna.

Dels handlar det bland annat om att polisen behöver fler resurser, dels måste landets politiker lyssna mer till Polismyndigheten, enligt Thornberg.

– Hela samhället måste kliva in. Övriga delar i samhället måste se till att rekryteringen bryts. Det är väldigt mycket fokus på polisen, men det kanske skulle suttit någon från kommunen, socialtjänsten eller någon politiker här också? säger Anders Thornberg i ”P1-Morgon”.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Forskarnas hårda kritik mot polisens gäng-arbete

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten

Anders Thornberg

Stockholm

Skjutning

Vapenbrott

Kriminella nätverk