Nyheter

Brittisk båt stoppad i fiskebråk

Av: 

TT

Franska fiskare i en protest utanför brittiska Jersey tidigare i år. Konflikten kring fisket efter brexit har blivit allt mer infekterad. Arkivfoto.
Franska fiskare i en protest utanför brittiska Jersey tidigare i år. Konflikten kring fisket efter brexit har blivit allt mer infekterad. Arkivfoto.

NYHETER

Känslorna svallar när London och Paris rör sig allt närmare ett fiskekrig efter brexit.

Oproportionerligt, säger brittiska regeringen om franska varningar om sanktioner.

Storbritannien kallar nu till sig Frankrikes ambassadör.

Grälet mellan de två grannländerna gäller fiskelicenser för franska fartyg i brittiska vatten. En uppgörelse gjordes efter Storbritanniens utträde ur EU, men alldeles för få licenser beviljas och alldeles för sent, anser Frankrike.

Regeringen i Paris har därför varslat om åtgärder i form av skärpta kontroller och stopp för ilandtagande av fisk från brittiska båtar i franska hamnar.

Inte nöjd

Fiskeminister Annick Girardin är inte alls nöjd med utvecklingen.

– Vi försvarar våra rättigheter, våra fiskare och vår franska kust. I nio månader har franska fiskare inte kunnat arbeta. Britterna respekterar inte det som det har skrivit under. Det räcker nu, säger Girardin i fransk radio på torsdagen.

På Twitter berättar hon också att man i onsdags stoppade två brittiska båtar i Seinebukten, som en följd av att kontrollerna redan blivit skärpta. Den ena bötfälldes för att inledningsvis ha vägrat att låta sig inspekteras, medan den andra togs till Le Havre, misstänkt för att ha fiskat utan fransk licens.

Kallar till sig ambassadör

Storbritannien har samtidigt reagerat skarpt.

”Frankrikes hot är en besvikelse och oproportionerligt och inte vad man kan förvänta sig av en nära allierad och partner”, heter det i ett regeringsuttalande från sent i onsdags.

På torsdagen meddelade utrikesminister Liz Truss att Frankrikes ambassadör ska kallas till den brittiska Europaministern, rapporterar AFP.

”Jag har instruerat Europaminister Wendy Morton att kalla den franske ambassadören i Storbritannien i morgon för att förklara de tråkiga och oproportionerliga hoten som riktats mot Storbritannien och Kanalöarna”, skriver Liz Truss på Twitter.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: