Husdjur

Vanliga ugnsrengöringen dödade Evas fåglar

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Evas pyrolytiska ugn från Ikea började rengöra sig själv.

En halvtimme senare var undulaterna Kajsa, Vivvi, Kaj och Bubis döda.

– När jag kom in i köket låg fyra färgglada klickar på burens botten, säger Eva.

Eva Wilhelmsson bor sedan många år på värmländska landsbygden. För 20 år sedan träffade hon maken på sociala medie-plattformen Lunarstorm och flyttade från Stockholm till gården i Åmotfors.

Där bor de med flera husdjur i en villa som håller på att renoveras. Köket är klart och nya Ikea-ugnen installerad.

Men förra veckan tvingades familjen begrava sina fyra engelska undulater. Kajsa, Vivvi, Kaj och Bubis dog av ugnens rengöringsprogram.

– Jag hade stekt köttfärsbiffar och lagt dem i ugnen. När vi käkat och jag torkade spisen såg jag att det började röra sig på displayen med ett meddelande om att den skulle självrengöras, säger Eva.

Eva följde instruktionerna och slog på pyrolysrengöringen för första gången. Pyrolys är en rengöringsprocess där ugnen värmer upp sig till omkring 500 grader för att bränna bort fett. Sedan är det bara att torka bort resterna.

Gjorde livräddningsförsök på Kajsa

Det Eva inte visste var att rengöringen kan skada och döda reptiler och småfåglar.

Kajsa, Vivvi, Kaj och Bubis i all sin prakt.

Processen skulle pågå i flera timmar. Eva och hennes man åkte till affären för att köpa mjölk. När de kom tillbaka gick maken och matade fåren. Eva gick in i huset och möttes av en konstig lukt. Hon reagerade på att det var så tyst. Ingen av fåglarna kvittrade.

– Då gick jag in i köket och såg fyra färglada klickar ligga på burens botten. Allt stannade upp för en sekund och jag tänkte ”vad är det här?”, säger hon.

När Eva insåg vad som hänt sprang hon och stängde av strömbrytaren. Hon upptäckte att undulaten Kajsa var medtagen men vid liv. Eva ropade på sin man och tog ut fågeln på verandan. Där gjorde de livräddningsförsök och blåste luft genom näbben. Men ögonen bara rullade, berättar Eva.

– Det var som att själen bara lämnade min Kajsa. Det var så makabert och jag grät så ögonen svullnade igen, säger Eva.

Riktar kritik mot Ikea

Men papegojan Coco och majssnoken Misse överlevde.

– Om vi hade fastnat i affären hade Coco med all säkerhet dött. Och om ångorna pumpat på hade kanske Misse också dött. Han är 28 år och lever väl på övertid. Men undulaterna var unga, säger Eva.

Eva la de döda undulaterna i en skokartong och ordnade en begravning.

Kajsa, Vivvi, Kaj och Bubis begravdes på gården samma kväll. Eva lade dem intill varandra i en skokartong med halm och rosa små blommor. Hon säger att hon har skuldkänslor efter händelsen.

– Det kändes som jag gasat ihjäl mina älskade fåglar. Men nej, jag ska egentligen inte känna skuld. Det är Ikea som borde ha varnat tydligare, säger hon.

Efteråt har Eva och hennes man läst i manualen för ugnen. I den finns en liten text att reptiler och småfåglar kan vara extremt känsliga för rengöringen.

– Det borde stå tydligare i häftet och på ugnens display när den ska rengöras. ”Avlägsna husdjur”, borde det stå, säger Eva.

”Nu blev det ju massdöd”

Eva hade haft undulaterna i bara några år. Totalt fanns fem fåglar i huset.

– Den första var gammal och trillade av pinn i somras. Och det är skillnad om bara en skulle ha dött den här gången. Nu blev det ju massdöd. Poff liksom.

Eva med nymfparakiten Coco som överlevde.

Fågelkvittret har nu dämpas i huset. Nymfparakiten Coco saknar sina fågelvänner.

– Hon tittar upp och ner med huvudet och undrar vart de tagit vägen. Coco flög alltid omkring med Kaj och ropade, säger Eva.

I november ska nya undulater flytta in till familjen. Eva vill varna andra med pyrolytiska ugnar så ingen fler drabbas.

– Tänk om någon ensam människa bara har en undulat som sällskap och så händer det här. Det är hemskt att förlora husdjur på det här sättet.

Eva har kontaktat Ikea som ska undersöka saken. Företaget bekräftar att ett fåtal liknande fall rapporterats.

– Vi beklagar verkligen det som hänt och det är jättesorgligt. Vi tittar nu på hur vi kan stärka varningstexten i bruksanvisningen. Det är bra att det uppmärksammas för detta gäller inte endast Ikeas produkter utan även andra ugnar med pyrolys, säger Cecilia Frank, presskontakt för Ikea Sverige.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ikeas lägenhetsförsäljning inleds i Kina

ÄMNEN I ARTIKELN

Husdjur

Värmland

Ikea

Fåglar