SD raderade kritiserad text om Ryssland: ”Undfallande”

Annie Lööf anklagar Jimmie Åkesson för att gå Vladimir Putins ärenden och pekar på en formulering på SD:s hemsida.

I texten står att ”balansen mellan stormakterna” ska respekteras.

Nu har formuleringen plötsligt försvunnit.

Centerledaren Annie Lööf gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i dagens partiledardebatt. Hon riktade in sig på en text om SD:s försvarspolitik som återfinns på partiets hemsida.

I texten står det ”Sverigedemokraterna vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”.

– Sverigedemokraterna jämställer en auktoritär, aggressiv, regim som den ryska med det samarbete som finns mellan ett stort antal demokratiska stater. Det är inte bara otydligt, det är undfallande, säger Annie Lööf.

Jimmie Åkesson såg oförstående ut i talarstolen och svarade:

– Det här var nog något av det mest långsökta som jag upplevt i den här kammaren under alla de här åren och de här partiledardebatterna jag deltagit.

Sverigedemokraternas försvarspolitisk med formuleringen  att Sverige ska ”respektera balansen mellan stormakterna”
Sverigedemokraternas försvarspolitisk med formuleringen att Sverige ska ”respektera balansen mellan stormakterna”

”SD har svårt att landa rätt”

Men han svarade inte på vad partiet egentligen menar med att balansen mellan Ryssland och USA ska respekteras.

Annie Lööf tog återigen upp texten på SD:s hemsida när hon fick replik.

– Jag upprepar bara vad som står på Sverigedemokraternas hemsida: att man ska respektera balansen mellan stormakterna, det vill säga mellan Ryssland och USA. Sanningen är ju att detta är bara ett i raden av exempel på hur svårt Jimmie Åkessons parti har att landa rätt kring värderingar. 

Nu har texten på partiets hemsida tagits bort. Presschef Oskar Cavalli-Björkman kan inte svara på när det hände. Men enligt internetarkivet Wayback Machine fanns textavsnittet kvar så sent som den 6 januari i år, samma dag som det uppmärksammades på Twitter av bland annat den säkerhetspolitiske debattören Patrik Oksanen.

Sverigedemokraternas försvarspolitik utan formuleringen.
Sverigedemokraternas försvarspolitik utan formuleringen.

”Ett uppdateringsarbete”

Oskar Cavalli-Björkman hänvisar till ett uttalande på Twitter från SD:s försvarspolitiske talesperson Per Söderlund. Söderlund skriver att texten är från SD:s valmanifest från 2018. ”Det säkerhetspolitiska läget förändras hela tiden och det gör även de åtgärder som riksdagen behöver vidta för att möta hot mot vår suveränitet”. skriver han.

Byttes texten ut efter att den uppmärksammats på Twitter?

– Jag tror att arbetet har pågått ganska länge med att göra om hemsidan för kommande valperiod. Vår partihemsida har legat i träda under mandatperiodens gång, det är en del av uppdateringsarbetet, säger Cavalli-Björkman.

Annie Lööf pekade under debatten också på att Jimmie Åkesson tidigare inte velat välja vem han föredrar av Ungerns auktoritäre ledare Viktor Orban och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Inte heller ville han tidigare svara på om han föredrar Rysslands president Vladimir Putin eller Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Nu framför Sverigedemokraterna vilsna idéer om att Ryssland och USA är jämbördiga och att det behöver finnas en balans däremellan. Det står svart på vitt och det är er politik, Jimmie Åkesson, sa Annie Lööf.

Publisert:

LÄS VIDARE