Finlands president i karantän efter Malmöforum

Av:  TT

Finlands president Sauli Niinistö på plats vid Malmöforumet under onsdagen.
Finlands president Sauli Niinistö på plats vid Malmöforumet under onsdagen.

Flera personer kan ha exponerats för coronaviruset under onsdagens internationella förintelsekonferens i Malmö.

Finlands president Sauli Niinistö har satt sig själv i karantän – men statsminister Stefan Löfven tänker inte vidta några särskilda åtgärder.

Niinistö har gått i karantän efter besöket på den internationella förintelsekonferensen som hölls i Malmö på onsdagen, uppger nyhetsbyrån SPT.

Orsaken är att han har blivit exponerad för coronaviruset i samband med att ha samtalat med Lettlands president Egils Levits vid en frukost. Lettlands president har nu testats positivt för viruset, vilket medför att Sauli Niinistö satt sig själv i karantän.

Tog inte i hand

Statsminister Stefan Löfven (S), som stod värd för mötet, har enligt egen utsago inte tagit någon i hand.

– Vi var noga med att vi inte skulle ta i hand – så det har vi haft som genomgående regel under forumet, säger Stefan Löfven till TT.

TT: Vilka åtgärder kommer du att vidta efter beskedet?

– Vad Folkhälsomyndigheten säger, det är att om du får symptom så ska du naturligtvis se till att hålla dig isolerad, säger Löfven och hänvisar till att han fortsatt följer den rekommendationen.

– Jag har gjort det hittills och tänker fortsätta med det.

Inga fler

Regeringskansliet säger sig inte känna till fler smittfall på konferensen.

”Sekretariatet för Malmöforum står i kontakt med Region Skåne och följer deras rekommendationer. Information har gått ut till de gästande delegaterna och ges till de som på olika sätt bistod vid mötet, däribland medarbetare från Regeringskansliet”, skriver kansliet i ett mejl till TT.

”Regeringskansliet har i nuläget inga uppgifter om att andra gästande delegater eller medarbetare som arbetat vid forumet skulle ha smittats eller insjuknat.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN