Klimatmötet drar ut på tiden: ”Förväntas komma i morgon”

GLASGOW.

Klimatmötet har gått in på övertid – och ännu har ingen överenskommelse nåtts.

Förhandlingarna har fortsatt hela natten.

På lördagen ska ett nytt utkast till klimatavtal presenteras.

Det är timmarna efter inne på FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow. Mötet skulle ha avslutats vid sju, men ännu har ingen överenskommelse nåtts och nu går förhandlingarna in på övertid.

Sent på fredagskvällen har de stora konferenssalarna i Glasgow börjat tömmas på folk. Utställarna har packat ihop. Lobbyisterna, forskarna och aktivisterna rest hem.

Över de nyss så myllrande konferenshallarna vilar ett märkligt lugn.

Men inne i stängda rum pågår fortfarande aktivitet. Förhandlingarna om ett nytt klimatavtal fortsätter hela natten, enligt AFP.

– Ett nytt utkast förväntas komma i morgon bitti klockan åtta (reds anm klockan nio svensk tid), säger Josefin Sasse, pressekreterare för miljöminister Per Bolund (MP).

På fredagsmorgonen presenterades det senaste utkastet till ett klimatavtal. Formuleringarna om att länderna måste skynda på utfasningen av fossila bränslen och avskaffa fossila subventioner hade nu kraftigt försvagats. Enligt uppgift efter påtryckningar från länder som Kina, Indien och Saudiarabien.

”En besvikelse”

De nya formuleringarna gjorde det plötsligt möjligt att satsa på ”grön” kolkraft. Och de fossila subventioner som måste bort var endast de ”ineffektiva”.

– Det var en besvikelse. Det får inte urvattnas mer nu, sa Per Bolund på fredagseftermiddagen.

Tanken på att världen ska fortsätta att subventionera bränslen fick USA:s klimatsändebud John Kerry att ilskna till.

– Tusentals miljarder dollar har spenderats på att subventionera bränslen som förorenar. Det är definitionen av galenskap, sa han, enligt New York Times.

Bara småändringar kvar

Det nya utkastet som presenteras på lördagsmorgonen ska sedan diskuteras i plenum på mötet. Huruvida de kontroversiella skrivningarna om kol kommer att ändras på nytt är oklart.

Förhoppningen är att bara småändringar därefter ska återstå och att ett nytt klimatavtal ska kunna klubbas igenom lördag eftermiddag eller tidig kväll, erfar Aftonbladet.

– Det har gjorts framsteg i förhandlingarna under fredagen, men än är allt inte klart, säger en källa.

Publisert:

LÄS VIDARE