Misstänkta kvinnan släpps på fri fot

TT

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-14

Ett barn har avlidit och ett skadats allvarligt i Hässelby i nordvästra Stockholm. Polisen misstänker att de fallit från hög höjd.

Ett av de två barn som hittades med livshotande skador utanför ett bostadshus har avlidit.

Den kvinna som varit anhållen misstänkt för mord och mordförsök släpps på fri fot.

”Misstankarna har försvagats”, säger kammaråklagare Maria Franzén i ett pressmeddelande.

De två barnen, båda under tio år, hittades i söndags kväll utanför ett bostadshus i Hässelby i nordvästra Stockholm.

På måndagsmorgonen meddelade polisen att ett av barnen avlidit. Tillståndet för det andra barnet är fortfarande allvarligt med livshotande skador.

Natten till måndag anhölls en man och en kvinna på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök. Åklagaren meddelade på måndagskvällen att kvinnan släppts.

”Misstankarna har försvagats och jag bedömer att det inte finns skäl att ha henne frihetsberövad längre. Hon är fortfarande misstänkt och inte avförd från utredningen”, säger kammaråklagare Maria Franzén i ett pressmeddelande.

”Fallit från hög höjd”

Polisen vill förutom att barnen fallit från hög höjd inte berätta om det misstänkta händelseförloppet.

– Vi tror att barnen har fallit från hög höjd, men hur det har gått till är ingenting vi går in på just nu. Vi går inte in på hur barnen har fått sina skador eller vilka slags skador de har, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

TT: Hade de andra skador än fallskador?

– Det kommenterar vi inte.

Mannen och kvinnan är närstående till barnen.

– Samtliga fyra har en nära relation till varandra, säger Daniel Wikdahl.

Häktningsbeslut på torsdag

Även en av de misstänkta hittades skadad, inne i bostadshuset. Personen vårdas på sjukhus och men kunde förhöras på på måndagskvällen.

– Ett intensivt utredningsarbete pågår och fortsätter. Det har hållits förhör under dagen men jag vet inte med vem eller vilka, säger Mats Eriksson vid polisen.

Under utredningsarbetet har flera föremål tagits i beslag, bland annat kläder.

Senast vid lunchtid på torsdag måste åklagaren fatta beslut om den anhållne mannen ska släppas på fri fot eller begäras häktad.

Krisstöd på plats

Det var klockan 21.46 på söndagen som en förbipasserande slog larm efter att ha hittat barnen skadade utanför bostadshuset.

Ledningen för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning har suttit i krisledningsmöten under måndagen. Krisledningen är aktiverad och förvaltningen har en krisstödjargrupp på plats för att prata med oroliga boende, men kan inte ge några ytterligare detaljer om själva händelseförloppet.

Polisen är också fortsatt på plats med resurser i området.

– Det finns säkert allmänhet som har behov av att prata och ventilera sina tankar om det som har inträffat. Sedan kan det också finnas någon som har uppgifter att lämna som är viktiga att få in i utredningen, säger Daniel Wikdahl.