Gripanden i Hongkong under årsdag

Av:  TT-AFP

Poliser hindar människor från att ta sig in i Victoria Park i Hongkong under lördagen, som var årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Numera är det förbjudet i Hongkong att hedra offren på årsdagen.
Poliser hindar människor från att ta sig in i Victoria Park i Hongkong under lördagen, som var årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Numera är det förbjudet i Hongkong att hedra offren på årsdagen.

Det är numera förbjudet i Hongkong att för offrens räkning högtidlighålla årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking.

Men under lördagen – 33 år efter händelserna i Peking – rapporteras Hongkongpolisen ha gjort flera gripanden.

Ett stort antal poliser patrullerade Hongkongs Victoria Park under hela lördagen. Det efter att myndigheterna för tredje året i rad förbjudit offentliga högtidlighållanden av årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg 1989.

Anledningen till förbudet tillskrivs coronaviruset, men enligt flera kritiker används pandemin som ett svepskäl för att hindra människor från att demonstrera.

Undervisat om massakern

Men enligt en journalist från nyhetsbyrån AFP greps minst sex personer under lördagskvällen. Flertalet av dem rapporteras senare ha släppts.

I Kina i allmänhet har myndigheterna sedan länge lagt locket på kring händelsen för 33 år sedan. Hongkong har dock haft mycket större yttrandefrihet, och där har det gått att undervisa om massakern i skolorna. Sedan en lång tid tillbaka har en årlig ljusvaka hållits i Victoria Park för att minnas den kinesiska militärens angrepp på de studentledda protesterna.

I de sammankomsterna har tidigare tiotusentals människor deltagit.

Men mycket har förändrats i det tidigare i hög grad självstyrande Hongkong sedan en ny säkerhetslag infördes för två år sedan. Tidigare i veckan varnade polisen att alla som samlats i en grupp ”på samma plats, vid samma tid och med ett gemensamt syfte att uttrycka vissa åsikter” kan anses vara en del av en obehörig samling.

Internationellt stöd

Beslutet att förbjuda sammankomster har kritiserats internationellt:

”I dag fortsätter kampen för demokrati och frihet att eka i Hongkong”, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande, och meddelar att USA kommer att fortsätta att uppmärksamma massakern och kräva ansvar från den kinesiska staten.

Även Taiwans utrikesminister skrev om årsdagen på Facebooksida, och uppmanade kineser att med hjälp av vpn-uppkoppling till internet söka efter information om händelsen och ”se vad deras land gömmer från dem”.

Publisert: