14-årig flicka hittades död – nu släpps hennes familj på fri fot

Den 14-åriga flickan hittades död i familjens lägenhet i Nacka.

Hennes mamma, bror och kusin häktades misstänkta för att ha mördat henne.

I dag släpps alla på fri fot och förundersökningen gällande mord läggs ner.

– Nu får min klient möjlighet att närvara på sin dotters begravning, säger mammans advokat Marcus Lodin.

Mamman kommer under fredagen att släppas på fri fot från häktescellen hon suttit i sedan i dryga två veckor.

Enligt hennes advokat Marcus Lodin, som talade med sin klient efter att hon fick veta beskedet, är känslorna hon känner just nu mycket blandade.

– Hon är naturligtvis mycket glad och lättad för det här beslutet. Samtidigt är hon helt förkrossad över sin dotters bortgång. Nu får hon möjlighet att närvara på sin dotters begravning vilket hon annars inte hade fått göra, säger han.

Enligt Nacka tingsrätt har häktningarna hävts på samtliga i målet vilket innebär att även flickans bror och kusin idag kommer att få lämna häktet.

– Jag kan bara konstatera att åklagaren har tagit beslutet att släppa henne från häktet - vad som närmare föranlett detta beslut har vi inte blivit varse, ännu, säger Marcus Lodin.

Enligt åklagaren i målet kvarstår inte längre misstankarna mot familjen.

– Tre personer har tidigare varit frihetsberövade misstänkta för mord men alla tre har i dag försatts på fri fot. Det finns inte längre några misstankar kvar mot någon av dem, säger kammaråklagare Johanna Levin och fortsätter:

– Under utredningen av omständigheterna kring det inträffade dödsfallet har flera förhör hållits, en rättsmedicinsk undersökning har genomförts och övrig information som varit relevant för utredningen har inhämtats. Resultaten från den rättsmedicinska undersökningen av den avlidna, tillsammans med vad som i övrigt framkommit i utredningen, visar att det inte längre finns anledning att anta att något brott begåtts. Jag har därför i dag beslutat att förundersökningen ska läggas ner i sin helhet.

Avspärrat vid bostaden.
Avspärrat vid bostaden.
Polis på plats i Nacka på torsdagen.
Polis på plats i Nacka på torsdagen.

Ringdes in som självmord

Det var den 19 maj i år som flickans kusin ringde till SOS och larmade om att 14-åringen hittats död i familjens lägenhet i Nacka.

– Min klient har ringt in ett självmord till polisen. I övrigt förnekar han brott, har kusinens advokat Mattias Ahlkvist tidigare sagt.

Polis på plats i Nacka efter händelsen.
Polis på plats i Nacka efter händelsen.

Polisen fattade dock misstankar att det misstänkta självmordet i själva verket kunde vara ett brott.

Flickans närmaste familj, mamma, bror och kusin, anhölls och häktades sedan på sannolika skäl misstänkta för mord.

Enligt källor till Aftonbladet och flera andra medier misstänkte man till en början att mordet kunde ha ett hedersmotiv.

Varit i Sverige tre år

Kusinens advokat Mattias Ahlkvist har dock anmärkt att uppgifterna om att det skulle handla om ett hedersmord bör tas med stor försiktighet.

– I den folkgrupp som min klient tillhör så förekommer inte hedersmord enligt de officiella uppgifter vi har, så just nu är det inte mer än spekulationer.

Den 14-åriga flickan gick i sjunde klass i en skola i Nacka. I juli skulle det varit tre år sedan hon kom till Sverige tillsammans med sin familj.

På grund av sekretess kan åklagaren inte gå in närmare på vad som framkommit av den rättsmedicinska undersökningen om vad som orsakat flickans död.

Advokat Marcus Lodin.
Advokat Marcus Lodin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln