Maria, 42, överlevde Mariupol: ”Granateld sköts direkt mot oss”

Uppdaterad 2022-04-17 | Publicerad 2022-04-16

Rysslands attacker mot ett barnsjukhus och en teater där civila tagit skydd var krigsbrott. Det slår experter från OSSE fast.

Maria, 42, från Mariupol har sett misären och grymheten med egna ögon.

– Du vet aldrig vem som kommer att bli nästa offer, vilken byggnad som kommer att ödeläggas härnäst, säger hon till Aftonbladet.

Rysk militär har bombat Mariupol sönder och samman. Enligt borgmästaren Vadym Boichenko är 90 procent av staden förstörd.

En expertrapport från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, slår nu fast att det finns starka bevis för att Ryssland begått krigsbrott under sin utdragna belägring av staden.

Aftonbladet har pratat med Maria, 42, som är från Mariupol. Hon arbetar för en internationell organisation som varit verksam i staden. Hon lyckades fly krigsinfernot och befinner sig idag i Lviv i västra Ukraina.

Maria är inte ett dugg förvånad över OSSE-rapportens slutsatser.

– Jag har sett det med mina egna ögon, säger hon.

Situationen i Mariupol beskriver Maria som fruktansvärd.

– Ryssarna bombade skyddsrum och platser där de visste att det befann sig många människor. Vi tvingades fly från plats till plats för att rädda våra liv.

Förstörda byggnader i Mariupol.

Ville rädda sin dotter

Regnet av ryska bomber och återkommande raketattacker satte skräck i befolkningen, berättar Maria.

– Att höra bomberna från ryska flygplan var det mest fruktansvärda jag någonsin hört, särskilt på natten. Du vet aldrig vem som kommer att bli nästa offer, vilken byggnad som kommer att ödeläggas härnäst.

Flera brutala ryska attacker har uppmärksammats stort i världen. Som den 9 mars när ett barnsjukhus bombades. Tre människor dog, däribland en gravid kvinna. Eller den 16 mars när en teater där civila tagit skydd attackerades. 300 personer dog.

Två fall av krigsbrott, konstaterar OSSE:s experter.

För civilbefolkningen blev läget allt desperatare i takt med att striderna blev intensivare.

– Framförallt är det hemskt när du har din dotter vid din sida som du bara vill få bort från situationen – men du kan inte göra någonting eftersom du är instängd i en källare utan elektricitet, utan mobiltäckning. Ingen gas, ingen vatten, ingen mat, säger Maria.

Att bara förflytta sig korta sträckor var förenat med livsfara.

– Till slut började vi samla in regnvatten och snö från marken bara för att ha någonting att för att sköta hygienen med, säger Maria.

”Ryssarna tvingade oss att förvandlas till djur”

Rapporten från OSSE är en katalog av brutaliteter, majoriteten begångna av ryska styrkor.

”Delegationen har funnit klara mönster av kränkningar av internationell humanitär rätt från ryska styrkor i flera av fallen som undersökts” lyder en del från experternas slutsatser.

För Maria blev en upprättad humanitär korridor räddningen. Men flykten blev dramatisk. Efter en påfrestade färd förbi flera ryska vägspärrar var friheten nära.

– Då såg vi hur granateld sköts direkt mot oss. En bil träffades och brann upp. Det var flera barn där, säger Maria.

Det gick väl till slut. Nu, efter en vecka i Lviv, återvänder livet sakta.

– Jag är lugnare idag och försöker återhämta mig mentalt och fysiskt. Jag promenerar mycket och har träffat vänner från Mariupol, säger Maria.

Hennes dotter har fått börja i en ny skola.

Men känslan av förlust smärtar. Mariupol som som varit hennes hem i 42 år har bombats till oigenkännlighet. Det är en grymhet som inte går att förstå, berättar Maria.

– Ryssarna tvingade oss att förvandlas till djur, djur som kämpar för att överleva, för att få tag på mat och vatten. Vi berövades all värdighet. Det var en hemsk känsla. Vi vill bara att den här skräcken ska ta slut.