"Hamstring kan ha risker på sikt"

Av:  Virpi Hannele Alström/TT

Apoteken ser en ökning av försäljningen av läkemedel. Arkivbild.
Apoteken ser en ökning av försäljningen av läkemedel. Arkivbild.

Allt fler väljer att ta ut sina receptbelagda läkemedel. Många vill också fylla på förbandslådan hemma. Det kan ha risker för tillgången på läkemedel på sikt, enligt Läkemedelsverket.

Många apoteksbolag i Sverige vittnar om att försäljningen av läkemedel ökat sedan kriget bröt ut i Ukraina. Det gäller framförallt receptbelagda mediciner men också egenvårdsprodukter.

– Vissa kategorier, som första hjälpen-kit och våtservetter, har ökat de senaste dagarna. Men vi kan inte kalla det för bunkring än, säger Elin Jarl, presschef på Apoteket.

Hos nätapoteket Apotea ser man främst en ökning när det gäller beställningar av receptbelagda läkemedel.

– Men vi ser tydligt att det pågår en säkerhetsprepping också. Försäljningen av vattenreningstabletter och första hjälpen-kit har också ökat mycket, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

Läkemedelsverket har också märkt av en försäljningsökning. Man menar dock att läget är under kontroll just nu.

– Vi ser ingen risk för att ett specifikt läkemedel ska ta slut på grund av krigsutbrottet. Vi ser i dagsläget inte heller att det finns någon risk för större störningar i produktionen och införseln av läkemedel, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Han varnar dock för att situationen kan ändras om hamstringen av läkemedel ökar ytterligare.

– Jag förstår att man blir orolig för hur det ser ut i omvärlden just nu. Samtidigt är det inte bra att köpa på sig mer än man behöver. Tillgången kan påverkas på sikt, säger Johan Andersson.

En annan risk är att man har läkemedel hemma som hinner bli gamla eller förlora sin effekt.

Publisert:

Ämnen i artikeln