Coronaviruset

Restriktioner lättas – polisen rustar

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Det blev ”helvilt” på flera platser i Norge när landet öppnade i helgen.

I dag är det Sveriges tur och polisen rustar nu för att undvika Norgekaos.

– Vi kommer självklart att ta höjd för att säkerställa ordning, säger Magnus Åberg, kanslichef i polisområdet Storgöteborg.

Kaosartade scener utspelade sig i flera norska städer då landet lättade på coronarestriktionerna. Det norska krogstöket beskrevs som ”livsfarligt” – och öppnandet möttes av kritik från flera håll. I dag är det Sverige som lyfter restriktionerna och polisen förbereder sig nu för att undvika att norskt kaos utbryter även här.

Extra poliser i storstäderna

I Malmö, Stockholm och Göteborg kommer man kunna se fler poliser patrullera städernas gator när restriktionerna lättar. Framför allt kring de mer krogtäta gatorna.

– Känslan jag har är att det finns ett uppdämt behov hos människor att ses i det offentliga rummet. För att säkerställa ordning och säkerhet kommer vi att stärka upp med extra resurs, säger Magnus Åberg, kanslichef i polisområdet Storgöteborg.

För att undvika att de scener som utspelade sig i Norge även ska utspela sig här manar polisen folk att använda sitt sunda förnuft – och påminner om att pandemin fortfarande pågår.

 

– Man ska självklart gå ut och ha trevligt men använd sunt förnuft. Var försiktiga med trängsel så kanske vi slipper få bakslag som man fått i andra länder, säger Magnus Åberg.

Bild från när Norge öppnade upp.

Beredskap för uppdämt dansbehov

I huvudstaden kommer polisen från och med i dag att ha en förhöjd närvaro på platsen där folk väntas befinna sig.

– Från och med onsdag så kommer vi ha fler poliser ute vid klubbar och krogar, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i region Stockholm.

Polisen har varit i kontakt med ett flertal krögare för att säkerställa att öppnandet ska gå så smärtfritt som möjligt.

 

– Vi förstår att det finns ett uppdämt behov hos invånarna att gå ut och dansa. Vi har förberedelse inför det här, bland annat genom kontakt med flera krögare. Det är viktigt att man inte överserverar, då blir det lättare stökigt, säger Carina Skagerlind.

Carina Skagerlind.

Även arrangörer tror på stökigt öppnande

Polisen i Malmö har tät kontakt med flera arrangörer för att kunna beräkna hur mycket resurser som öppnandet kommer kräva. Där finns en oro för ett stökigt öppnande.

– Vi har fått signaler från uteställen som ska öppnas upp att det kan tänkas komma mycket folk och att arrangörer också tror att det kan bli stökigt, säger Åsa Nilsson, lokal polischef i Malmö.

– Jag förstår att folk tycker att det är härligt att samhället öppnar igen, men man måste tänka sig för i de här miljöerna och försöka bete sig vettigt, säger Åsa Nilsson.

DAILY Det nya coronaläget

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny forskning: De kan ha superskydd mot corona

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Norge

Stockholm

Malmö

Göteborg