Dödsfall efter stora protester i Indien

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-06-17

Indiska säkerhetsstyrkor håller tillbaka demonstranter i Dehli på fredagen.
Indiska säkerhetsstyrkor håller tillbaka demonstranter i Dehli på fredagen.

Våldsamma protester har brutit ut på flera håll i Indien sedan regeringen lagt fram ett förslag om att reformera militärtjänstgöringen.

För andra dagen i rad kastade demonstranter sten mot polis och militär och brände flaggor.

Minst en person dödades i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Secundrabad i södra delen av landet. Enligt myndigheterna avlossade polis skott i nödvärn sedan något hundratal protesterande ockuperat en tågstation och börjat slå sönder den.

Minst 15 personer ska ha skadats i händelsen. I hela Indien har flera tusen personer frihetsberövats efter protesterna och ett flertal städer har infört nattligt utegångsförbud.

Regeringens reformer går ut på att 46 000 personer ska kunna rycka in i det militära varje år och tjänstgöra i fyra år. Efter det ska tre fjärdedelar tvingas bort. Det gör att en vanlig väg till försörjning för det stora flertalet försvinner – en karriär i det militära har för hundratusentals indier varit en väg ut ur fattigdom och den genomsnittliga anställningstiden ligger på drygt 30 år.

Tanken bakom reformen är att fler ska kunna få jobb, om än under en kortare period, och att de som lämnar militären ska kunna söka arbetstillfällen inom polisen eller som privata vakter – samtidigt som staten sparar pengar genom att slippa betala löner och framtida pensioner åt de nyrekryterade.

Indiens väpnade styrkor har över 1,4 miljoner anställda, vilket mätt i personal gör militären till den näst största i världen, efter Kina.