Chocksiffror för Liberalerna: Väljarstöd på 2 procent

Liberalerna får sitt lägsta stöd någonsin i Aftonbladet/Demoskop med bara två procent.

Om det var val i dag skulle partiet hamna långt under riksdagsspärren.

– Det är riktigt illa. Vi har haft flera mätningar där vi har legat på 3 procent, säger Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen.

Aldrig tidigare har Liberalerna fått så lågt stöd i en Demoskopmätning. Partiet samlar 2 procent av de svarande, övriga 98 procent har valt ett annat parti i undersökningen.

– Det är den sämsta nivån vi har mätt på dem. Det är slående illa, säger Anders Lindholm, analytiker på opinionsinstitutet Demoskop.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets gruppledare Johan Pehrson.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och partiets gruppledare Johan Pehrson.

Kan tappa stödröster

Dessutom kan det vara så att partiet egentligen har ännu lägre stöd än 2 procent:

– Bland de här som säger att de skulle rösta på Liberalerna så finns det fortfarande en inte helt obetydlig grupp som är stödröstare. Och när man går ner på 2 procent är risken att man tappar stödrösterna eftersom det inte uppfattas som meningsfullt att lägga rösten i den riktningen, säger Anders Lindholm.

Han säger att Liberalerna hamnat ”rejält i bakvattnet” under den turbulenta tid som varit i svensk politik med talmansrundor och regeringsbildning. En annan orsak till tappet kan vara de öppna konflikterna inom partiet rörande förhållningssättet till Sverigedemokraterna.

– De skeenden som har varit har satt dem i baksätet väldigt mycket. Det är ju ett dramatiskt politiskt skeende som har varit och det visar på att det är ganska svårt att som liten aktör ta någon plats. Inte minst när Socialdemokraterna har tagit ett steg framåt.

”Dramatiskt skede”

I november fick Liberalerna 3,2 procent vilket innebär att partiet nu backar 1,2 procentenheter i decembermätningen.

– Nu måste de återta något sakpolitiskt område. Tidigare brukade det ju vara skolfrågan men den har man ju tappat ganska drastiskt. Lyckas man inte med det blir det svårt för Liberalerna, säger Anders Lindholm.

Liberalernas gruppledare i riksdagen Johan Pehrson beklagar siffrorna:

– Vi hoppas att vi kämpar oss upp men detta är ett allvarligt hack i kurvan. 

Hur ska ni locka tillbaka väljarna?

– Att tydliggöra att vi är det liberala alternativet för en ny regering. Vi vill byta regering och vi är beredda att prata med alla partier. Vi kan prata med S och V, vi kan prata med SD. Det är nödvändigt för att komma tillrätta med polisbristen, jobbristen och energibristen.

Varför ser det ut som det gör?

– Vi har haft en mandatperiod som har gjort att flera borgerligt sinnade väljare är skeptiska. Många uppfattar det som ett svek när vi förlängde innehavet av regeringen Löfven, även fast vi var tydliga med det finstilta i valet.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?
Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE