Ryssland trappar upp raketattacker

Av:  TT-AP

Raketattackerna intensifieras i Ukraina, med många dödsfall runt om i landet.

Ryssland anklagas för att både lagra och avfyra vapen från ett övertaget kärnkraftverk.

Minst tre personer har dödats och 15 skadats sedan ryska kryssningsrobotar slagit ned i Ukrainas fjärde största stad Dnipro, i den sydöstra delen av landet, uppger ukrainska myndigheter.

Flyglarm har hörts över nästan hela Ukraina, uppger president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal som publiceras i sociala medier. Han vädjar till den ukrainska allmänheten att ta flyglarmen på allvar och söka skydd.

– Snälla, ignorera inte flyglarmen nu.

– Ockupanterna inser att vi gradvis blir starkare, och målet med deras terror är väldigt enkelt: att sätta press på dig och mig, på vårt samhälle, för att skrämma folk, för att åsamka så mycket skada som möjligt i ukrainska städer, säger han.

Över 200 skadade

Uttalandet kommer två dagar efter den dödliga raketattacken mot staden Vinnytsia i centrala Ukraina, hundratals kilometer från krigets frontlinjer. Fler än tjugo personer miste livet, bland dem tre barn, och räddningsinsatser pågår fortfarande.

– Både på nationell nivå och internationell nivå kommer vi att göra allt för att hålla absolut alla ryska mördare ansvariga för vad de har gjort, säger Zelenskyj.

Fyra personer saknas fortfarande och över 200 har skadats, enligt presidenten.

Enligt Ryssland var attackerna riktade mot militära mål och utländska vapenleverantörer. Landet hävdar konsekvent att det inte attackerar några civila mål, vilket inte stämmer.

I flera väderstreck

Raketattacker med en stor mängd civila dödsoffer har på senare tid trappats upp i landet. Under lördagsmorgonen kom uppgifter om ett raketangrepp mot kuststaden Odessa, men de har ännu inte kunnat verifieras.

Även staden Tjuhuiv, nära den ryska gränsen i nordost, utsattes för en raketattack under lördagsmorgonen. Enligt Serhij Bolvinov, biträdande chef för Charkivs regionala polisstyrka, dödades minst tre personer.

”Fyra ryska raketer, antagligen avfyrade från den ryska staden Belgorod, träffade ett våningshus, en skola och en administrativ byggnad”, skriver han på sin Facebooksida.

Brittiska The Guardian rapporterar att 34 personer mist livet under de senaste dagarna i raketattacker, utifrån olika ukrainska uppgifter.

”Spänt” vid kärnkraftverk

Samtidigt anklagas Ryssland av Ukraina för att både lagra och avfyra vapen, bland annat robotsystem, vid det övertagna kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Enligt den ukrainska myndigheten Energoatom, som övervakar kärnkraftverket, är situationen där ”mycket spänd” med upp till 500 ryska soldater på plats.

Anläggningen i sydöstra Ukraina har varit under rysk kontroll sedan de första veckorna av Moskvas invasion, men drivs fortfarande av ukrainsk personal.

Under lördagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Shojgu att han beordrat alla styrkor i Ukraina att ytterligare ”intensifiera” sina aktioner i ”alla sektorer” inom det som i Ryssland endast får benämnas som en ”militär specialoperation”.

Iranska drönare

För att öka sina förmågor i kriget ska ryska tjänstemän ha besökt ett flygfält i Iran minst två gånger de senaste veckorna för att köpa iranska drönare, enligt amerikanska uppgifter.

Enligt USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan rör det sig om ”flera hundra” drönare.

– Vår bedömning är att en officiell rysk delegation nyligen visades iranska drönare som är kapabla att genomföra attacker, säger han.

Informationen fick USA via satellitbilder tagna i juni.

Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian avvisar rapporterna och kallar dem ”grundlösa”.

Publisert: