Frederiksen: Ta den tredje sprutan

TT-Ritzau

Publicerad 2021-12-01

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.

När smittspridningen skenar i Danmark uppmanar statsminister Mette Frederiksen med kraft alla äldre invånare att ta emot en tredje dos covidvaccin.

Frederiksen (Socialdemokratiet) riktar sig till alla äldre generationer danskar, samt till vårdpersonalen i landets ”frontlinje”:

– Till alla er, som redan är vaccinerade sedan den senaste vintern och våren: En mycket, mycket kraftfull uppmaning till att ta emot den tredje vaccinsprutan, säger hon vid en pressträff.

Alla invånare över 18 år kommer att erbjudas en tredje dos inom de närmaste månaderna, fortsätter statsministern.

67 av Danmarks 98 kommuner har så många smittade att de faller under hälsomyndigheternas rekommendationer om att vidta lokala åtgärder. Gränsen de har passerat är en incidens på 400 smittofall per 100 000 invånare den senaste veckan.

Antalet registrerade smittofall det senaste dygnet var 5 120 på onsdagseftermiddagen, vilket är den högsta siffran som myndigheterna i Danmark har angett under pandemin.

Hittills har man upptäckt sju fall där människor smittats med omikronvarianten av viruset. Alla dessa fall kopplas till resor från utlandet och danska utrikesdepartementet har helt stoppat alla resor till Danmark från tio afrikanska länder.