Bråttom för britter – efter brexit

Av:  Anna Grönberg/TT

Brittiska medborgare som bosatt sig i Sverige före den 31 december 2020 måste ansöka om uppehållstillstånd. Arkivbild.
Brittiska medborgare som bosatt sig i Sverige före den 31 december 2020 måste ansöka om uppehållstillstånd. Arkivbild.

Det brinner i knutarna för de britter som bosatt sig i Sverige före den 31 december 2020.

Senast vid årsskiftet måste de ansöka om uppehållsstatus för att få stanna i landet – som en konsekvens av att Storbritannien lämnat EU.

“Med bara en månad kvar tills ansökningstiden går ut, är det brådskande att försäkra er om att ni har ansökt om uppehållsstatus så att ni kan skydda era rättigheter att vara bosatta i Sverige och er framtid”, skriver Storbritanniens ambassadör Judith Gough på ambassadens hemsida .

Över 10 000 brittiska medborgare har redan ansökt om svenskt medborgarskap – och brittiska ambassaden uppmanar nu de landsmän som ännu inte påbörjat processen att lägga på ett kol.

Britter som bosatt sig i Sverige före den 31 december 2020 kan bo kvar, trots att de inte längre är unionsmedborgare, förutsatt att de – utöver att ansöka om uppehållsstatus – uppfyller vissa krav.

Bland annat ska de ha vistats i Sverige i enlighet med unionsrätten före övergångsperiodens slut, fortsätta att bo kvar i Sverige efter övergångsperiodens slut, och vara antingen arbetstagare, egna företagare, studenter eller personer med tillräckliga medel som uppfyller villkoren, enligt Migrationsverket.

Brittiska medborgare som redan har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige behöver inte ansöka om uppehållsstatus.

Publisert:

Ämnen i artikeln